Foto: Ole Martin Halvorsen

Hanne Sørvaags første på norsk

Del Tweet

Etter internasjonal suksess som låtskriver, og seks engelskspråklige album bak seg, kommer Hanne Sørvaags første norskspråklige album som slippes 31. august. Først ut er singlen «Har eg mista deg allerede?» som hun slapp fredag 27. april, og som er denne ”Ukens single” på NPS Music.

Sørvaag har reist verden rundt for å skrive låter for andre, og har hatt stor suksess. Blant annet med finalelåt i American Idol, og med hitlåter høyt oppe på Billboardlistene, med store artister som Shontelle. Her hjemme har hun også gjort seg bemerket i Melodi Grand Prix med Didrik Solli-Tangens vinnerbidrag «My Heart Is Yours».

I fjor deltok Hanne Sørvaag i ”Hver gang vi møtes”, og VG skrev: ”Sørvaag klarer nok en gang å styrke en låt ved å vri den over til sart rogalandsdialekt”. Sart og personlig er også den første singlen «Har eg mista deg allerede?», og det blir også albumet som kommer til høsten. I et intervju nylig fortalte hun at hun hadde ting på hjertet, fra oppveksten og frem til i dag, som hun aldri hadde satt ord på – før nå, og nettopp fordi platen er så personlig og ærlig, føltes det helt rett å gjøre den på norsk.

Gratulerer med din første låt på norsk, «Har eg mista deg allerede?». Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten og hva den handler om?

Dette er den siste låten vi skrev før vi låste låtene til platen Tittelen kom til meg i en periode faren min var så syk at jeg så på han og lurte på om jeg allerede hadde mistet han, men så kom han seg og er mye bedre i dag. Jeg ville ikke skrive den om å miste noen på den måten, men så kom jeg på noe som er veldig relaterbart og det er i relasjoner, når du lurer på om det er over før det er over. Når du vet det før du vet det fordi det ser ut til å gå en vei.

Dette er første låt ut fra ditt kommende album, og du har ting på hjertet som er usagt. Hva kan publikum forvente seg fra deg på dette personlige og ærlige albumet?

Det er noen helt nye temaer som jeg tror aldri falt seg helt naturlig å skrive på engelsk, som oppvekst og familieting. Samtidig som det blir noen med mitt favoritt-tema, den mystiske kjærligheten, men med litt nye vinklinger. Fremfor alt er det en plate med fine popmelodier, organiske, varme produksjoner og personlige tekster.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Jeg har hatt mitt livs beste år fra jeg var et halvår i New York på denne tiden her i fjor, begynte å skrive der, og så skrev jeg videre og spilte det inn i Stockholm. Jeg har jobbet med så fine og flinke folk, både på tekstene og musikken, på foto og design. Dette føles som mitt livs album så langt.

Hva er det spesielle eller typiske i Hanne Sørvaag sitt musikalske univers?

Nynnbare melodier er jeg bra på, og så blir det gjerne litt melankoli både i tekster og melodi og akkorder, men alltid med håpet bevart.

Hvordan startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg sang før jeg kunne snakke sier mamma. Gjester som kom til oss fikk gjerne en opptreden der jeg stod på bordet og sang «Tore Tang». Så begynte jeg å synge i forskjellige band og opptrådte alle steder jeg fikk. Jeg fikk platekontrakt med Sony etter innsendt demo som jeg lagde på folkehøyskole på Hamar, og så gikk jeg to år på musikallinjen på Bårdar, og to år på musikkproduksjon i Nord-Sverige mens jeg slapp mine to første plater.

Hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg elsker yoga, det blir bare mer og mer viktig for meg. Starter jeg dagen med yoga, så blir den bra. Jeg er veldig interessert i filosofien bak også, og har blitt veganer fordi det også er en viktig del i jivamukti-yoga, som er den yogatypen jeg praktiserer.

Hva er det sprøeste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

En gang var jeg i London og skrev låter med mange store låtskrivere og ble låst ute da jeg var ute og svømte i bassenget på området om kvelden. Jeg måtte da gå og banke på i studioet til den største (og kjekkeste) produsenten, som har skrevet «Believe» til Cher og «Hero» til Enrique Iglesias bl.a., og be han om nøkler til hovedhuset. Dette gjorde jeg i knallrosa bikini.

Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker du å høre på for tiden, og hvorfor?

Jeg liker å høre på Sigrid, og Ina Wroldsen sin nye låt. Dagny er også kul. Masse gøy som skjer nå, og det er SÅ bra at Norge eksporterer så mye musikk.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Jeg vokste opp med Madonna og Whitney Houston som forbilder, så ble det Sheryl Crow, og etter hvert kom jeg inn på Elvis Presley, Dolly Parton, Emmylou Harris og Alison Krauss. Det ble bare mer og mer country, men jeg elsker en god poplåt også. Nå digger jeg Kacey Musgraves og Miranda Lambert.

Hvis du kunne jobbet med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Åge Aleksandersen. Jeg har sunget en duett med han en gang og det var så kult! Det er vår Bruce Springsteen som jeg også er så fan av. Erik Bye hadde jeg jo veldig gjerne også jobbet med hvis jeg kunne skru tilbake tiden.

Utfordring: nevn 1 stk. norsk «guilty pleasure»?

«Friends in low places». Jeg skammer meg ikke i det hele tatt, jeg har bare skjønt konseptet av andres reaksjoner.

Hvilke andre musikalske planer har du i 2018?

I sommer spiller jeg en del konserter og festivaler, og til høsten blir det turné på kulturhus og lignende i forbindelse med plateslipp. Året er satt av til promotering av denne platen, og være ute og spille live mest mulig.

Sjanger

Norsk på Norsk

Det finnes utrolig mye bra norsk på norsk! Her har du et lite utdrag vi har satt sammen for deg.

Les mer

Se Også

Helven debuterer med original og pikant drømme-pop
Intervju

Helven debuterer med original og pikant drømme-pop

21 år gamle Helven lager musikk i grenselandet mellom «himmel» og «helvete» – mellom lyst og mørkt, og fredag 14. januar slapp hun sin debut-EP, «volume1» [...]

Oscar A er ute med sår og gjenkjennbar låt om å bli forlatt
Intervju

Oscar A er ute med sår og gjenkjennbar låt om å bli forlatt

For mange er han ennå ukjent, men de siste årene har låtene til Oscar A blitt spilt på radiostasjoner over hele landet. Nå er han ute [...]

2021 oppsummert: Her er våre favoritter!
Artikkel

2021 oppsummert: Her er våre favoritter!

Med en spilleliste bestående av 200 sanger av ypperste kvalitet feirer og oppsummerer vi 2021; her er låtene musikkpanelet aldri kommer til å glemme fra året [...]

Trine Rein og Adrian Jørgensen ønsker god jul med ny julelåt
Intervju

Trine Rein og Adrian Jørgensen ønsker god jul med ny julelåt

Nå er vi i den fine tiden med ro og tid til ettertanke over året som har gått. Trine Rein har fått med seg selveste Adrian [...]

Kledelig og delikat comeback av Karen Jo Fields
Intervju

Kledelig og delikat comeback av Karen Jo Fields

Nylig slapp Karen Jo Fields albumet, «This is No Time» som er hennes første album siden 2005. Hun ga ut et knippe flotte utgivelser i det [...]

Didrik Solli-Tangen med 100 % gåsehud og julestemning-garanti
Intervju

Didrik Solli-Tangen med 100 % gåsehud og julestemning-garanti

I over 10 år har Didrik Solli-Tangen vært kjent som en av landets fremste juleartister. Med sin kraftfulle stemme har han spilt for fulle konsertsaler over [...]