Foto: Shawn Arvind

Greatfruit med oppløftende poplåt med nostalgisk snert

Del Tweet

Fredag 8. april slapp Greatfruit, låten «Reefer» på 9AM Records som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Dette er en herlig og oppløftende poplåt med et fengende og svevende refreng med nostalgisk snert, og som lukter sommer og sol.

Den nye singelen viser oss det Greatfruit vi kommer til å bli kjent med i tiden som kommer. Drømmende synth-riff, store refrenger og en uimotståelig melodi.

Greatfruit er et kaleidoskop av sent 70- og tidlig 80-tallet, transportert gjennom en psykedelisk portal som sender dem sømløst inn i 2022 og fremtiden.

Popbandet fra Oslo ga ut debutsingelen «Arcade Love» i 2019, og har siden den gang holdt stødig kurs inn i stadig mer sonisk terreng. Med en meloditeft som stadig imponerer, og evnen til å hele tiden utforske nye musikalske landskaper, har Greatfruit laget et univers du bare har lyst til å sveve lenger og lenger inn i.

Førstesingelen «What’s the Use» var en smooth poplåt som både trekker tankene mot Prefab Sprout og Go-Betweens sine høyeste topper på 80-tallet, og mer moderne synthpop fra 2010-tallet, mens de forrige slippene, «Singers Out of Tune» og «Love Police» viser allsidigheten til bandet.

Greatfruit består av gitarist og vokalist Sondre Storli, trommeslager Sigurd Kristoffersen og bassist Isak Holte, og har en fot solid plantet i det stadig voksende popmiljøet i Oslo bestående av band som Mall Girl, Fieh, brenn., Tigerstate med flere.

Vi tok en prat med bandet om blant annet den nye låten, planer i påsken og videre fremover.

Gratulerer med låten, «Reefer». Kan dere fortelle litt om prosessen, produksjonen og litt om lydbildet i den?

Tusen takk! Reefer ble produsert og spilt inn i vårt studio/øvingslokale. Det startet med en demo i skissestadiet som jeg tok med til Sigurd. Lydbildet hadde en kald 80s vibe over seg. Vi dro frem mikrofoner og begynte å synge inn ideer. Kom raskt frem til refrenget, og låten skrev mer eller mindre seg selv etter det. Teksten føltes litt banal der og da, men den vokste på oss etter hvert som vi jobbet med låten. Sett i retrospekt virker det som om teksten var et frampek på ting som senere skulle prege livene våre.

Hva ønsker dere å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Tror mange kan relatere seg til låten. Låten handler om å prokrastinere. Jeg-personen i låten utsetter problemer og finner kortsiktige løsninger på problemer som ikke løser noe på sikt.

Hva er det spesielle i deres musikalske univers?

Rommet, vibben og soundet.

Musikken er preget av at vi har ett intimt forhold til studio og utstyret vi jobber med når vi skriver og produserer musikken.

Hvor henter dere inspirasjon fra til å skrive låter, har dere hatt skrivesperre og i så fall hvordan kommer dere ut av den?

Livet. Livet er fullt av ting som er verdt å skrive om. Vi henter inspirasjon fra alt som opptar oss der og da. Kunst, film og musikk er også viktige inspirasjonskilder.

Skrivesperrer kommer og går. Ofte må man akseptere at man ikke kan være inspirert og full av ideer hele tiden. Den eneste måten å komme seg ut er å holde det gående. Store ideer kommer ofte plutselig når du minst venter det.

Hvem er Greatfruit og hva liker dere å gjøre på fritiden?

Greatfruit er Sondre Storli, Lisa Karolyn Holte og Sigurd Kristoffersen + Ada Risberg og Jonas Løvås live. For oss er det viktig å fylle livet med mer enn bare musikk. Sondre klatrer, Lisa liker å spille Elder Ring, Sigurd ser sport.

Hvordan og når startet det for dere med musikk og sang, og hva er deres musikalske bakgrunn?

Det hele startet en høstdag i 2008, Sondre hadde gått på gitarkurs ett år, og vi hang på skolens musikkrom hvert friminutt. En dag bestemte vi oss for å starte band, Sigurd satt seg på trommene, og så var det i gang. Vår musikalske bakgrunn er at vi har spilt sammen i 14 år snart.

Hvilke tanker har dere rundt det å være artist, band og musiker i Norge i dag?

Det er et trangt nåløye i Norge. Veldig mange flinke folk, masse bra band og artister. Til tider så kan det suge livsenergien ut av deg, andre ganger er det inspirerende og rettferdiggjørende. Eksistensberettigende.

Når vi skriver en god låt kan vi leve lenge på de gode følelsene det gir oss. Det gir selvtillit og motivasjon. Det gir mening til livet, litt som kjærlighet, og så er det morsomt at man får reist og sett nye steder, og møtt nye mennesker.

Hva føler dere er deres sterkeste side som band og er dere uredde typer?

Vi er sterkest på høyre side. Nei da, gode til å holde det gående. Uredde på en god dag.

Kan dere fortelle litt om en av deres mest minnerike opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Lettest å huske de siste gigsa, så vil nevne Meieriet i Sogndal. Vill crowd og fantastisk ivaretakelse. Måtte spille encore låta 2 ganger på rad. Ville saker.

Hva er det morsomste eller flaueste øyeblikket dere har hatt i deres musikalske karriere så langt?

Spøy på Atle Pettersen på John Dee, spilte før bandet hans, trommis avslutter låt med full skriking, og skriker til han spyr. Løper av scenen og spyr over Atle. Han sa det gikk greit, for han kunne bare spille i baris.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

Liker Bård Berg, samarbeidet med Peter Estdahl er rått, flinke folk. Ora the Molecule må nevnes. Marbles, Ken Guru og tigerstate er også solide band. Todd Terje og Hubbabubbaklubb er vibe.

Har dere noen planer i påsken, i så fall hva og hva er et «must» for dere i påsken?

Ja, spille gig på Hulen i Bergen! Blir og litt øving til gigs etter påske, og innspilling av nytt materiale. Et must i påsken er Poirot.

Har dere en favoritt-matrett hver i så fall hva?

Sigurd: Villrein med ovnsbakte grønnsaker, hjemmelagd potetmos med timian og lys brun saus.

Sondre: Elsker frutti di mare.

Har dere sett en bra film eller serie i det siste som dere vil anbefale?

Sigurd: Så nylig «1883», den var god. Tok meg 6 episoder før jeg skjønte av countrystjerna Tim McGraw spilte i den. Digger serier med historisk korrekt bakteppe blandet med fiksjonelle hendelser. Hvis du vil få et innblikk i hvordan det var å være pioneer i Amerika og alt det innebar, er dette serien å se.

Sondre: Digger filmen «Brazil» og soundtracket. Det er surrealistisk, morsom, tragisk og fantastisk på en gang.

Hvilket sted drømmer dere om å spille på, og hvilken scene har overrasket dere mest?

Livesession i Pompeii.

Spilte på Meieriet i Sogndal tidligere i år. Første giggen for året, og litt usikre på om det ville komme noe folk. Solgte 72 billetter, ble helt vill stemning, spilte encore-låta 2 ganger på rad, solgte ut merchen vår og signerte t-skjorter til sprittusjen var tørr!

Hvis dere kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville dere valgt?

Todd Terje! Hadde vært rått med en disco-remix.

Hvordan har korona-perioden fortonet seg for deres del, og hva er deres musikalske planer videre for 2022?

Ble en god del tid til skriving av nytt materiale, ga ut 2 låter i fjor, førte til signering med labelen 9AM Records. Planen videre i år er å reise rundt og spille, promotere låtene vi har gitt ut, bygge publikum, gi ut flere singler og EP.

Se Også

Herlig nostalgi fra Humle – dette trengte vi nå!
Intervju

Herlig nostalgi fra Humle – dette trengte vi nå!

Fredag 20. mai slapp artisten og skuespilleren Humle sitt andre album, «Døgnvill» og som er denne «Ukens album» på NPS Music. Det ble skrevet under en [...]

Markella inspireres av sine greske røtter på sin nye sommerlåt
Intervju

Markella inspireres av sine greske røtter på sin nye sommerlåt

Tidligere i år ga Markella ut sin debutsingle «Burn Again» som hun har fått mye oppmerksomhet for både nasjonalt og internasjonalt. Samme dag som utgivelsen, debuterte [...]

Archer er ute med låt om ensomhet med heltene Erik Og Kriss
Intervju

Archer er ute med låt om ensomhet med heltene Erik Og Kriss

Sammen med sine ungdomsskolehelter Erik Og Kriss slapp Archer nylig låten «Ensom» på Sony Music. Til tross for at ensomhet kan være et ganske dypt og [...]

Vi gratulerer jubilanten Beady Belle med fantastisk flott plate
Intervju

Vi gratulerer jubilanten Beady Belle med fantastisk flott plate

Den kritikerroste soulpioneren Beady Belle feirer 20 år som soloartist denne våren med det helstøpte albumet, «Nothing but the Truth» på Jazzland Recordings, og som er [...]

SALTI er ute med sterk låt om ukontrollert sinne
Intervju

SALTI er ute med sterk låt om ukontrollert sinne

«Love Poor» er startskuddet for det nye prosjektet til SALTI denne våren, og som er denne «Ukens single» på NPS Music. Denne sterke låten ble sluppet [...]

Dypt personlig Jonas Benyoub på debutalbumet «ZeroLove»
Intervju

Dypt personlig Jonas Benyoub på debutalbumet «ZeroLove»

-Jeg føler at «ZeroLove» er den første personlige pakken jeg har levert, hvor jeg tørr å gå litt under huden på meg selv. Det å rett [...]