Foto: Eivind Von Døhlen

Gaute Ormåsen ute med knallfin sommerlåt!

Del Tweet

Trekkspill og fele er ikke det du vanligvis vil assosiere med en heftig poplåt, men det er altså denne kombinasjonen Gaute Ormåsen serverer på mesterlig vis med sin nye single, «Tusenvis av lysglimt» på MTG Music som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Låten ble til ved mange tilfeldigheter, men etter å ha fått presentert et fengende trekkspilltema fra Ingunn Bjørgo var ideen begynt å ta form. Når Gaute videre oppdaget en skjult melding på Facebook av tekstforfatter Elin Nygård, var det bare å sette i gang. Som en ekstra bonus fikk han også med seg «Hver gang vi møtes»-fiolinist og artist Marie Klåpbakken. Resultatet er en oppløftende, motiverende og høyst dansbar gladlåt, perfekt når en føler seg litt i det kjipe hjørnet.

Gaute Ormåsen er et navn de fleste kjenner til. I 2003 var han på alles lepper, da han møtte Kurt Nilsen i finalen av første sesong av norske Idol. Senere har han gjort stor suksess både som artist og låtskriver.

Et av de ferskeste prosjektene Gaute har bidratt på er Robin Schulz og Alidas nye låt «In Your Eyez» som i skrivende stund har over 116 millioner avspillinger på Spotify. Gaute har også vært å se i TV-programmer som «Skal vi danse» og «Stjernekamp», og som deltaker i Melodi Grand Prix.

Vi tok en prat med Gaute om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med den superfine sommerlåten, «Tusenvis av lysglimt». Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten, lydbildet i den og hva den handler om?

Tusen takk. De siste årene har jeg lagt ned mye energi på å forbedre meg som musikkprodusent. Jeg ble etter hvert lei av jakten på å få jobbe med de flinkeste produsentene, Så jeg fant ut at om jeg skulle komme noen vei måtte jeg lære meg det ordentlig selv. Jeg var allerede litt på vei siden jeg hadde gjort det mer på hobbybasis og for låtskrivingen sin del i noen år. Jeg har nettopp flyttet inn i nytt studio på filmparken på Jar, der har jeg min egen crib, og det er mange musikkprodusenter og låtskrivere i samme kollektiv. Låten «Tusenvis av lysglimt» ble vel den siste låten jeg produserte fra «gutterommet» hjemme.

Låten har også en ganske morsom historie for hvordan den ble til; Jeg var på fjellet på jobb med Christian Ingebrigtsen da musikerne Hans Olav Trøen og Odd Arne Sørensen og noen flere holdt en minikonsert på hotellet – det var trekkspill-musikk for alle penga. Jeg hører sjelden på trekkspill-musikk, men det var her jeg hørte dette trekkspill-hooket som jeg likte så godt at jeg fikk lyst til å ta det med meg inn i min pop-verden.

Jeg spurte dem hvem som hadde komponert det, og fikk vite at det var Ingunn Bjørgo, så jeg spurte henne om jeg fikk lov til å lage en moderne poplåt ut av det og det fikk jeg. Jeg skrev vers og refreng til hooket og produserte et Avicii inspirert komp. Fele og trekkspillet har jeg samplet fra den originale trekkspill-låten. Jeg trengte en tekst på melodien som jeg hadde laget, og tok kontakt med en tekstforfatter (Elin Nygård) som jeg ikke kjente fra før, men som jeg så hadde sendt meg en annen tekst via Facebook tidligere. Det som var helt utrolig og ubegripelig i denne historien er at jeg fikk svar med en gang, og hun satt sammen med Ingunn Bjørgo av alle og drakk vin, da meldingen min dumpet ned til henne – så det må jo ha vært en mening her. Hun skrev en helt fantastisk tekst til melodien. Teksten handler om psykisk helse og å prøve å se de lysglimtene som er.

Jeg hadde lyst til å få med meg en kvinnelig feat. som kunne gjøre vers nr. 2 osv. på låten, og det var da Elin foreslo at jeg kunne spørre Marie Klåpbakken. Jeg syntes det var et godt forslag, og sendte henne en forespørsel som hun heldigvis takket ja til, og hun leverte et perfekt bidrag. Vi har så langt fått utrolig bra respons på denne låten, blitt listet på flere radiokanaler og fikk henvendelse fra Allsang på Grensen om å komme å spille den live der, så dette er kjempegøy!

Vi i NPS-redaksjonen får gode assosiasjoner til Melodi Grand Prix og ESC når vi hører den. Hvilke tanker har du rundt dette selv, og kunne du tenke deg å bli med i MGP-sirkuset igjen?

Når det gjelder Melodi Grand Prix så forstår jeg godt at dere får litt MGP-vibber av låten. Jeg vet ikke helt hvorfor det ble slik for i produksjonen har jeg latt meg inspirere av Avicii sin «Tough Love». Tror det er fela og at den er veldig hook-basert, som kanskje ga litt «Fairytale» assosiasjoner?

Jeg skriver gjerne en liknende låt til MGP, men da tror jeg at jeg vil finne noen andre til å fremføre den. Jeg er ikke så glad i å stå på så store scener og direktesendinger, og jeg foretrekker faktisk å spille for 20-300 publikum, mer enn det så blir jeg nervøs.

Hva er det unike i Gaute Ormåsen sitt musikalske univers?

Det er veldig vanskelig for meg å prøve å forklare hva som er unikt med min musikk siden jeg er glad i å variere, og ikke nødvendigvis gjøre det samme hver gang. Jeg har prøvd å kaste ut låter i litt forskjellige retninger hele tiden, så er det litt opp til publikum å bestemme hva som blir populært og ikke, men man blir jo gjerne plassert litt i bås ut i fra den største hiten, i mitt tilfelle, «Kjærlighet er mer enn forelskelse». Den sangen har forresten gjort mye for meg så jeg klager ikke på det.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste året har vært en gedigen opptur for meg musikalsk sett. Jeg hadde et par litt tøffe år før det, der jeg følte litt på stagnasjon i karrieren, ble byttet ut av juleturneen som jeg var en del av osv., men så fikk jeg plutselig plassert en melodi til Robin Schulz, og denne låten har nå passert 116 millioner streams på Spotify, i tillegg til at den er den femte mest spilte låten på radio i Europa akkurat nå, og nr. 1 på dance-listene i USA.

For meg har dette vært et slags gjennombrudd som låtskriver som jeg har ventet mange år på. Dette var definitivt akkurat det jeg trengte på rett tidspunkt i livet mitt. Om dere husker Kristoffer fra Erik og Kriss så er han også med på låten, i tillegg til Erik Smaaland og norske Alida som også synger, Jeg hadde ikke klart det uten dem, men uansett så startet alt med en melodi jeg hadde skrevet og det er ganske fantastisk å tenke på!

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg vil beskrive meg selv som en distrè tobarnspappa som sjelden får med seg ting fordi jeg er for opptatt med å høre på en sang som surrer og går inne i hodet mitt.

Jeg liker å leke meg i studio, selv om det iblant føles litt som jobb også, det samme kan sies om treningsstudio. Ellers er jeg glad i å slappe av med sosiale medier, nyheter, poker, sjakk, YouTube og alt annet man kan gjøre med mobilen i hånden – har nok blitt litt mobilavhengig. Jeg hører mye på musikk, og er en sosial person som liker å henge med venner, men med to barn og mye jobbing så blir det for lite av det dessverre.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Jeg har veldig mange musikalske forbilder, så vanskelig å trekke frem en, men kan nevne alt fra Michael Jackson til Vazelina Bilopphøggers.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Ja, og jeg følger i grunn med på nesten alt nytt som dukker opp. Jeg liker også å gå inn å se hvem som har skrevet og produsert låten.

Hva er det sprøeste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Mye sprøtt kunne vært fortalt fra Idolturneen, vi snakker livvakter, eget fly for oss, mange tusen publikummere hvor enn vi dro. Ellers tok jeg helikopter fra konsert i Hokksund en gang for så å fly og lande ved Rådhusplassen og opptre for 100 000 mennesker, piloten var ingen ringere enn Martin Schanke – en minnerik opplevelse.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

En gang sang jeg duett med Cecilia Vennersten på et event i Sandefjord, midt i låten ble jeg akutt dårlig og måtte gå bak sceneteppet og legge meg ned for ikke å besvime, men da det var mitt vers klarte jeg å fullføre musikalsk sett mens jeg lå bak scenen med trådløs mikrofon.

Sjanger

Norsk på Norsk

Det finnes utrolig mye bra norsk på norsk! Her har du et lite utdrag vi har satt sammen for deg.

Les mer

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Hvis jeg kunne jobbet med en norsk musiker død eller levende så tror jeg jeg må si Alf Prøysen. Jeg elsker Alf Prøysen.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Ellers, når vi snakker om guilty pleasure, ser jeg gjerne Luksusfellen på tv. Åndenes makt så jeg også mye på, men nå er jeg litt lei av det. Ser mye på UFC, ikke at jeg er fan av vold, men kampsport og selvforsvar har alltid fascinert meg mye, og jeg drev en del med det da jeg var yngre.

Her kommer en liten utfordring hvor du må bevege deg et godt stykke unna din egen sjanger. Kan du nevne 3 NORSKE «guilty pleasures» eller rett og slett «pleasures» fra følgende sjangre: rock, metal, vise, EDM, punk, country/americana, hiphop, folk, jazz, soul/R&B eller klassisk/opera?

Det vil for eksempel være låter som «Dragontower» med Keep of Kalessin, «Trøstevise» med Finn Kalvik (den er på min 20+5 spilleliste også) og «Spelldåsen» med Alf Prøysen.

Artister blir berørt av corona-viruset med tanke på å bl.a. holde konserter osv. Hvordan berører dette deg personlig, og hva gjør du for å få dagene til å gå?

Det har vært lite spillejobber i det siste, og ca. 90 % av alle mine livejobber ble kansellert på grunn av corona. Det har egentlig ikke vært noen krise for meg, og det har ført til at jeg får mye mer tid til å leke meg i studio. Så jeg vil anbefale alle artister som har mistet spillejobbene sine til å benytte muligheten til å studere låtskriving og produksjon enda mer enn før.

Hvilke andre planer har du videre i 2020?

Planene videre for 2020 er å få til mest mulig i studio, og samtidig klare å ha fokus på familie og barn.

Se Også

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]

Backstreet Girls er tilbake – bedre enn noen gang
Intervju

Backstreet Girls er tilbake – bedre enn noen gang

Legendariske Backstreet Girls har holdt det gående siden 1984 og de har ingen planer om å sette ned tempoet, tvert imot spiller de flere konserter, og [...]

Mesterlig og lidenskapelig samarbeid mellom Tore Brunborg og Helge Lien Trio
Intervju

Mesterlig og lidenskapelig samarbeid mellom Tore Brunborg og Helge Lien Trio

Helge Lien Trio har etablert seg som en av Norges fremste jazzensembler og kan vise til strømmetall i millionklassen, og nylig slapp de albumet «Funeral Dance» [...]