Foto: Thomas Fredriksen

Frode Johansen synger om DAB på sin nye single

Del Tweet

Frode Johansen er aktuell med sin nye single ”DAB”, FM-båndet slukkes for de store kanalene over det ganske land, og musikkvideoen til låten sprer seg i god fart over nettet.

Frode Johansen kikker litt skrått på tematikken med denne fartsfylte dont. Meningene er mange om dette temaet, så denne saken er ikke ferdig debattert på langt nær ennå. DAB betyr kanskje nye og flotte muligheter som ganske sikkert vil omfavnes av mange, men kan det være at man i denne jubel-prossessen har glemt andre viktige samfunnsspørsmål? I en tid hvor informasjonssamfunnet kjemper om vår oppmerksomhet, er det viktig å velge sine kamper.

Med sitt eminente gitarspill, fengende melodier og treffsikre tekster har Frode Johansen blitt kalt ”den norske visesangens arveprins”. Han gjorde rundt åtti konserter i 2016, spilles mye på radio og seiler opp til å bli den fremste arvtakeren etter Lillebjørn Nilsen-generasjonen. Frode Johansen er profilert artist på den norske radiokanalen Ordentlig Radio drevet av Øystein Sunde og Tor Andersen og han har vært grundig omtalt på NRK P1 i programmer som Norsk på Norsk og Kveldsåpent.

Låten hans ”Sølvgrå” er fortsatt listet på NRK P1+ og han har deltatt på programmet ”Låtskriver’n” sammen med artister som Unni Willhelmsen, Thom Hell, Bare Egil Band og Daniel Kvammen. Tidligere i år ga han ut sitt femte album ”For sånne folk som dere” til gode anmeldelser. Romerikes Blad sin anmelder mener at dette er hans beste album så langt, og ga albumet terningkast fem. Vi tok en prat med Frode om blant annet den nye singlen og planene videre fremover.

Du er aktuell med låten ”DAB” med en musikkvideo til låten som har gått som en farsott på sosiale medier. Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten og musikkvideoen?

Jeg fikk ideen til låten da det stormet som verst rundt dette med DAB. Jeg synes sinnet til enkelte folk tok litt vel overhånd, spesielt sett i lys av andre, og kanskje vel så graverende nyheter fra utlandet. I videoen ønsket vi å understreke dette perspektivet ved å fokusere på internasjonale nyheter i videobildene, der låten fokuserer på DAB.

I låten synger du bl.a. om at du ikke vil ha DAB. Hvorfor skrev du denne låten?

Teksten er ironisk. Jeg har ingenting i mot DAB og har generelt få sterke meninger i den debatten. Jeg skrev låten for å sette fokus på perspektivet til folk. Altså hva vi velger å engasjere oss i, hvilke saker som er viktige osv.

Hvilke tanker har du som artist gjort deg rundt slukkingen av FM-båndet, og hvilke påvirkninger tror du det kan ha for både artister som får spilt musikken sin på radio, og ikke minst publikums radiovaner nå?

Jeg har fått med meg at norsk-kravet til radiostasjonene har blitt borte med DAB. På den annen side er det jo slik at vi får flere riksdekkende radiostasjoner som kun spiller norsk musikk. Vi får vel bare se. Ting tar tid. Men jeg er veldig glad for at de viktige lokalradioene fortsetter på FM, det vil kanskje gi dem en bedre lytterflate?

Du har reist land og strand rundt med musikken din i over 20 år. Hvordan startet det hele for deg, og hvordan er det å være Frode-artist på en scene rundt omkring i møte med sitt publikum?

Jeg har aldri gjort noe annet enn dette. Jeg startet som seksten-åring da jeg flyttet hjemmefra og forsov meg til tverrfaglig eksamen på kokkeskolen. Møtet med publikum som artist i dag er viktigere enn noen gang. Det er der man virkelig får testet sangene, fordi man kan og må se folk i øynene. Det er vel det som er drivkraften i alt jeg gjør. Samt samtalene med publikum etterpå. Det er virkelig sterkt å høre en personlig historie, der nettopp en av dine sanger har utgjort en forskjell i et annet menneskes liv.

Hvem er Frode Johansen, din musikalske bakgrunn og hva liker du å gjøre på fritiden?

Det er lite forskjell mellom fritid og jobb når man lever av hobbyen sin. Ikke er det mye fritid heller. Men det som er liker jeg, som andre, å bruke med familie og venner. Jeg liker å gå på kafé, høre på vinyl og lese skjønnlitterære bøker. Jeg øver mye både med gitar og sang. Utover korpsbakgrunn som barn er jeg selvlært. Både i sang, gitar og skriving, og det er ikke som å sykle – ting må holdes ved like. En kjent fiolinist ble spurt som 90-åring hvorfor han fortsatt øvde 3 timer hver dag. Han svarte: ”Fordi jeg synes jeg gjør fremgang”.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Min fanklubb kaller seg ”FrodeHodene”. De pleier å dukke opp på mange konserter og er helt fantastiske. Den første gangen de dukket opp hadde de sneket seg inn på en lukket foreningskonsert og laget en svær poster med navnet mitt og to hodeskaller med saks og lim. Det var helt fantastisk. Jeg har fortsatt ikke vennet meg til at min musikk betyr så mye for noen.

Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Som du sier: det kommer ut MYE musikk, og mye bra musikk. Aldri har det norske musikkmarkedet vært så bredt og så aktivt som nå. Jeg er nok mer en tradisjonalist i musikkstil og lar meg ofte inspirere av de gamle. Jeg er litt feig sånn. Som noen sa til meg: ”Du lager musikk for foreldrene mine”. I den sammenheng har jo både Finn Kalvik og Øystein Sunde og ikke minst Kari Bremnes kommet med ny skive nylig, og Hellbillies da. Et band jeg har fulgt siden min eks kastet ”Sylvspente Boots”-kassetten ut av vinduet i hybelen vår i 1992.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Av de norske står Lillebjørn Nilsen veldig høyt. Men Nilsen ble jo inspirert av Bob Dylan og den amerikanske visebølgen, som igjen var inspirert av folk som Pete Seeger og Woody Guthrie. Derfor er det den musikken jeg elsker. Av artister i dag som jeg synes er i denne kategorien kan jeg jo nevne Ryan Adams (US), Lars Winnerbäck (SE) og Moddi.

Kan du fortelle litt om et av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Det var veldig stilig å spille for et fullsatt Chat Noir i august i år. Det er et eller annet med lyden og historien i det lokalet som er helt fantastisk, men jeg har helt fantastiske opplevelser når jeg spiller for 30 stk. også. Det er noe spesielt med den kontakten du får med hver enkelt publikummer på små steder som er vanskeligere på de store scenene.

Hvilke andre musikalske planer har du videre i 2017 og 2018?

Jeg spiller 90 konserter hvert år. Frem til jul blir det ca 25. I tillegg har jeg et nytt band på gang. Vi spiller på Lillestrøm Kultursenter 28. oktober som support for Asle Beck som jeg deler plateselskap og management med. Det blir masse konserter i 2018 også, og jeg er i skrivefasen med nye låter. Håper å få ut et album i 2018 eller 2019.

Se Også

Albumaktuelle Erlend Ropstad er helt konge!
Intervju

Albumaktuelle Erlend Ropstad er helt konge!

Erlend Ropstad har etablert seg som en markant skikkelse på den norske rockescenen de siste årene, og nå er han tilbake med albumet, «Gleden & Sorgen» [...]

Talentfulle Gunn Kvaale er ute med ny single
Intervju

Talentfulle Gunn Kvaale er ute med ny single

Gunn Kvaale, vinner av Luttprisen Årets Nykommer, ble listet nasjonalt på NRK P1 med singelen «Like I’m Made of Stone» i hele 17 uker på rad! [...]

Maud trollbinder med magisk elektro-pop EP
Intervju

Maud trollbinder med magisk elektro-pop EP

Bak pseudonymet Maud står den talentfulle nordnorske artisten, produsenten og vokalisten Kristine Hoff. Nøye innpakket i kalde synther, mørke beats, og prosessert vokal, trollbinder Bodø-artisten Maud [...]

Linnea Dale bobler av selvsikkerhet og lekenhet på sin nye single
Intervju

Linnea Dale bobler av selvsikkerhet og lekenhet på sin nye single

Fredag 10. juni slapp Linnea Dale den raffinerte og catchy låten, «Deep In A Dream» fra sitt kommende album som er denne «Ukens single» på NPS [...]

The Cruel Intentions er ute med et variert og solid album
Intervju

The Cruel Intentions er ute med et variert og solid album

Fredag 3. juni slapp det hardtslående bandet The Cruel Intentions det kritikerroste sleaze-albumet «Venomous Anonymous» på Indie Recordings, og som er denne «Ukens album» på NPS [...]

Hedda Mae er ute med bangeren «Another Stranger»
Intervju

Hedda Mae er ute med bangeren «Another Stranger»

Fredag 3. juni slapp sprudlende Hedda Mae den catchy låten, «Another Stranger» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Dette er uten tvil Hedda Mae [...]