Fredrik William Olsen treffer oss på en nydelig og enkel måte

Fredrik William Olsen er ute med sitt tredje soloalbum ”Kosmos og Kaos” på Grappa Musikkforlag.

Fredrik er kjent som gitarist og vokalist i det folkekjære rockebandet Kråkesølv fra Bodø. Han har en variert musikalsk bakgrunn, fra oppveksten i Bodøs punk-miljø via poplåtskriving med Sondre Justad og underfundige hiphop-prosjekter med nordnorske artister som Magnus Eliassen og RSP.

Fredrik har tidligere gitt ut soloalbumene ”Hver gang æ græv” (2012), fulgt opp av ”Til stede” to år senere. Disse albumene er rendyrkede akustiske innspillinger som skriver seg inn i den rike nordnorske visesang-kanonen, med sine nære tekster og minimalistiske arrangement for kassegitar og sang. Førstnevnte resulterte i en spellemannsnominasjon i klassen ”Tekstforfatter”. Hans tredje soloalbum er et spennende musikalsk steg videre for Fredrik William Olsen. Et samarbeid med hans gamle venn fra Bodø, den eksperimentelle musikeren Lars Myrvoll, har fått frem et utvidet kunstnerisk potensial i Olsens visesang.

I et tidligere intervju ble Fredrik spurt om han synes det var viktig å mene noe som artist, og svarte: ”Jeg synes det er viktig å mene noe som menneske”. Litterært er han stadig i toppklassen blant norske sanglyrikere, og metaforbruken er verdt et studie i seg selv. Linjer som ”Vi går i oss sjøl og møt et knust speil” viser en sjelden språklig eleganse. Tematisk er dette et album fullt av variasjon og kontraster. ”På ny” beskriver et ungt menneskes lette rus og gi faen-holdning, i motsatt ende ligger den dystre ”Ruth Maier”, som omhandler deportasjonen av den jødiske flyktningen med samme navn under andre verdenskrig. Avslutningsvis kommer den både livgivende og filosofiske ”Den valgte ensomheta”, en låt som dukket opp i bunnen av en rødvinsflaske på Olsens hytte i Bodømarka.

”Kosmos og Kaos” er både enkelt og nydelig med tekster som treffer deg. Fortellerevnen til Fredrik er også noe som berører, en kombinasjon av noe enkelt, sart og vakkert på samme tid som gjør at man bare har lyst til å høre på de forskjellige historiene han synger om. Vi tok en prat med Fredrik om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med det fine albumet ”Kosmos og Kaos”. Kan du fortelle litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?

Tusen takk! Det er veldig godt at skiven endelig er ute, og at den har blitt tatt så godt imot. Mine to forrige album produserte jeg selv, så tanken denne gangen var å leie inn en produsent. Da jeg hørte låten ” Swimming” av The Island band skjønte jeg med en gang at jeg måtte spørre mannen bak låten, min gode venn Lars Myrvoll, om han ville være produsent på ”Kosmos og Kaos”. Heldigvis takket han ja til det. Vi to har møttes jevnlig det siste året, og mellom kaffepauser og middagspauser har en skive blitt skapt. Lars har vært utrolig flink til å involvere helt fantastiske musikere, og jeg har følt meg litt som en bortskjemt unge som har fått lov til å jobbe med folk som Øyvind Hegg-Lunde, Jo Berger Myhre, Ole Erik Ulvin, Harpreet Bansal, Ole Henrik Moe og Jørgen Træen.

Hva handler dette albumet om og hva ønsker du å formidle gjennom det?

Låtene på denne platen er skrevet hver for seg over en ganske lang tidsperiode, og jeg har ikke hatt en tanke om å formidle noe med platen som en helhet, men med låtene hver for seg. Den er mer som en diktsamling enn en novelle.

Hvilke låter fra albumet har du et spesielt forhold til?

”Havets Frukt” og ”Ruth Maier” er låter som jeg har et spesielt forhold til, fordi de er basert på veldig sterke historier. Havets Frukt handler om fiskere i Portopalo som fikk menneskelik i garnene, men som lot være å melde i fra om det til myndighetene fordi de ikke hadde råd til å la havnen bli stengt. Ruth Maier var en av mange jøder som ble arrestert og sendt til Auschwitz under krigen. Teksten til denne låten er basert på ting Ruth Maier har skrevet og sagt. Hennes historie er virkelig hjerteskjærende.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet?

Produsent Lars Myrvoll har i veldig stor grad fått frie tøyler på dette albumet, og han har satt sitt preg på det. Vi tenker og føler musikk på ganske forskjellig vis, så det å jobbe med han har virkelig åpnet øyene mine for hvor fruktbart det kan være å ikke alltid lene seg for mye på sin egen smak, men tørre å gi ting fra seg. Kill your darlings. Det er fortsatt den akustiske gitaren, og vokalen som står i fokus, men universet har blitt større og rikere.

Hva vil du si er det spesielle i Fredrik William Olsen sitt musikalske univers?

Det er ganske vanskelig for meg å si, men tekst er i hvert fall veldig viktig for meg. Jeg er glad i rare rim og bilder, og ordspill som ingen andre enn forfatteren selv forstår.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste året har vært veldig bra. Jeg har fått ferdig denne platen, og jeg har spilt masse både alene og med Kråkesølv. I tillegg til det har jeg ganske nylig kommet hjem fra tre uker på skoleturné i nydelige Finnmark. Denne uken legger jeg ut på turné sammen med min gode venn Terje Berg, så det går slag i slag. Spillegleden er på topp, så jeg nyter hvert sekund.

Hvem er Fredrik William Olsen og hva liker du å gjøre på fritiden?

Nettopp hvem jeg er har jeg tidligere prøvd å finne ut av, men heldigvis har jeg lagt det fra meg. Hva jeg liker å gjøre på fritiden er enklere. Siden jeg gjør det jeg gjør har jeg på en måte fri hele tiden. Jeg liker å lese, henge på bar, gå turer, spille sjakk, møte rare mennesker, lage mat, vente på mat på restaurant, reise, spille musikk og se på dokumentarer blant annet.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg synes det er utrolig spennende å følge med på Cezinando og Store P. De tilfører noe helt nytt til den norske rap-scenen. Rett og slett et etterlengtet friskt pust.

Har du noen musikalske inspirasjonskilder?

Det som inspirerer meg mest er bøker. Jeg elsker forfattere som Jens Bjørneboe, Agnar Mykle og Aksel Sandemose. Av og til finner jeg avsnitt som rommer hele verdener av mening, eller som definerer noe som jeg selv har hatt behov for å sette ord på. Slike ting inspirerer meg, at det virker som noen har tilgang til en opphøyd kilde av poesi og kreativitet. Musikalsk er jeg veldig glad i Joni Mitchell, Nick Drake, Dire Straits og en hel haug av obskur rap. Fokus på tekst er noe som går igjen i min musikksmak.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Det må kanskje være da vi spilte på Barents Spektakel i Kirkenes med Kråkesølv i 2011. Vi spilte inne på et basseng med badende publikum. Sykt rart.

Hvilke musikalske planer har du videre i 2017 og 2018?

Planen min er å spille så mye som mulig fremover. Nå på torsdag starter jeg en turné sammen med Terje Berg. Vi skal spille åtte konserter på ni dager i Nordland og Troms, og så skal jeg spille i Naustet i Oslo 14. november. På våren blir det ny turné sørpå, og til sommeren håper jeg selvsagt at det blir en del festivaler. Noen er i boks, men jeg har ikke lov til å avsløre hvilke enda.

Du liker kanskje også…