Photo: Pressebilde

Regnbyen fra Bergen leverer ærlig og usminket norsk rock’n roll

Det nye Bergensbandet Regnbyen slapp sitt selvtitulerte debutalbum torsdag 18. oktober 2018, og som blir urfremført i sin helhet under kulturfestivalen i Åsane i oktober.

Regnbyen består av barndomskameratene Terje Birkeland, Helge Nistad og Torgeir Flagtvedt som er alle godt kjente musikanter i det bergenske musikkmiljøet.

De har under bandnavnet Regnbyen bygget sitt eget studio og laget utallige nye sanger med tekster som omhandler så vel artige minner fra svunnen tid like mye som dagsaktuelle temaer.

Den 26., 27. og 28. oktober er det «Regnbyen Studio Session» – 3 dager med intimkonserter i samme studio som albumet er innspilt i en nedstrippet akustisk versjon. Dette er begynnelsen på et musikalsk eventyr som kan bli litt ditt sier bandet. Vi tok en prat med dem om blant annet debutalbumet og planene videre fremover.

Gratulerer med debutalbumet deres «Regnbyen». Kan dere fortelle litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?

Vi har brukt tre år på dette albumet. Første året brukte vi til å bygge et helt nytt lydstudio. Vår bassist Torgeir jobber til daglig med lyddempingsprodukter så vi brukte all hans kapasitet på feltet til bygging, og etter et års arbeid var det nye studioet ferdig og klar til bruk. De to neste årene brukte vi på å innrede og spille inn albumet og vi er veldig stolte av produktet som er spilt inn live i studio med litt ekstra pålegg av gitarer og vokal til slutt.

Hva handler dette albumet om og hva ønsker dere å formidle gjennom det?

Tekstmessig er dette en blanding mellom artige minner fra svunnen tid til dagsaktuelle tema for gutter som oss som har levd et liv med opp og nedturer. Musikk er vår måte å formidle historier fra våre liv på.

Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet av dette albumet?

Alle sangene er komponert med kassegitar. Vi hadde et helt konkret lydbilde i tankene ved starten av innspillingen – trommer bass og to kassegitarer.

Det å ha et eget studio med ubegrenset tid og muligheter førte til at det ble en litt større produksjon enn vi hadde forestilt oss, men vi er superfornøyd med lydbildet. Kassegitar med distorion er vel fra nå av blitt varemerket vårt.

Hva er det spesielle i deres musikalske univers?

Kjemi både på det musikalske og på privaten er det beste og viktigste for dette fellesskapet.

Hvilke låt har dere et spesielt forhold til fra albumet, og hvorfor?

Vi har alle hatt forhold som har tatt slutt. Låten «Kors på halsen». Gir nok et godt bilde av prosessen mange går igjennom som skiller lag med en tidligere venn, og er en tekst som vi kan kjenne oss godt igjen i samtidig som det musikalske er tungt forankret i rocken som vi alle tre liker.

Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?

Masse timer i studio, samt en del konserter hvor vi har prøvd lydbildet og låter på publikum.

Hvem er Regnbyen, hvor kommer bandnavnet fra og hva liker dere å gjøre på fritiden?

Bandnavnet er vel en selvfølge for oss som husker sommerværet på Vestlandet i 2016. Det var bare en lang regnbyge hele sommeren og vi trengte et nytt bandnavn. På fritiden kjører Torgeir stor båt, og Terje og Helge kjører cabriolet.

Hvordan startet det for dere med musikk og sang?

Terje spilte sin første store konsert i Munchmuseet i Oslo NM i orgel som 11-åring, og Torgeir spilte bass med Teddy Nelson som 12-åring. Helge har spilt blues fra han var 13 år.

Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Ian Hunter, Gregg Allman, Warren Haynes og Joe Bonamassa for å nevne noen har inspirert oss masse i forskjellige tidsperioder. Både som musikere, men også som tekstforfattere og produsenter.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

Av de som har vært på veien en stund er CC Cowboys en favoritt ellers er vi glade i både Orango, Tom Roger Aadland og Howlin Sun, unge fremragende rockegutter.

Hva er det morsomste eller mest spesielle dere har opplevd så langt som band?

I forbindelse med vår første konsert var det en etasje ned med trapper uten tilgang til heis. Vi har en felles venn som sitter i rullestol som svært gjerne skulle vært der og heiet på oss. Da var det bare en løsning, vi tok med oss hele riggen, lyd, lys, trommescene og backdrop, og rigget oss opp i kantinen hvor hun bor og kjørte hele konserten der for full musikk.

Kan dere fortelle litt om en av deres beste opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Stå på scenen og høre publikum synge med på tekster som enda ikke er utgitt er helt spesielt. Vi spilte to konserter på Dyvekes i Bergen for litt siden og fikk oppleve dette på flere av sangene våre. Veldig kjekt.

Hvis dere kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville dere valgt og hvorfor?

Det måtte vel bli Marius Müller det da. En av de virkelig flinke både på musikk og tekstformidling. Helge var så heldig å spille noen konserter med han midt på 90- tallet, og det skulle vi gjerne gjort mer av som band og musikere i dag.

Kan dere nevne et stk. guilty pleasure hver og hvorfor akkurat denne?

Torgeir og Helge brygger øl, mens Terje alltid har med seg sjokoladekjeks i studio.

Hvilket sted i Norge drømmer dere om å spille på?

Vi er fra Bergen, har spilt både i foajeen i Per Gynt salen og spilt inn masse musikk i tidligere Grieghallen studio, med gjenstår å spille konsert inne i selve Grieghallen. Ellers er vel Rockefeller i Oslo og Håkonshallen i Bergen en drøm.

Hvilke planer har dere videre i 2018?

Vi er heldige og spiller allerede en del eventer, skal ha tre akustiske konserter nå ved albumslippet i studioet vårt som blir veldig stas, åpningskonsert for kulturfestivalen Åsane. Vi jobber mot nye konserter hele tiden og håper det blir mange av dem nå når albumet er ute.