Photo: Coverbilde

Hva skulle vi gjort uten havet?

Stian Fjelldals siste single er inspirert av en vits. Målet er å få folk til å le så de griner – på ordentlig, sier Fjelldal til NPS Music.

Sørlendingen slapp singelen «Havet kan seile sin egen sjø» forrige fredag. Den handler, som navnet indikerer, om det som dekker over 70 prosent av kloden, og som vi endelig har begynt å innse at vi ikke behandler særlig bra.

«En hval strandet på Sotra med over 30 plastposer i magen og ble en martyr for en slags opplysningstid for marin forsøpling: Plutselig visste alle hva en gåsenebbhval var og hele Norge, inkludert meg, ble opptatt av et miljøproblem som har eksistert i mange, mange år», sier Fjelldal. Vi tok en prat med han om blant annet den nye låten hans og marin forsøpling.

Hvilket forhold har du selv til havet?

Jeg er oppvokst ved en fjord og som liten var jeg veldig mye ute på sjøen og fisket, lekte og badet, så jeg har et nært og kjærlig forhold til havet. Mitt første møte med forsøplingen var høststormene som fikk vannet til å oversvømme veien. Da vinden løyet dagen etter og vannstanden var normal igjen, kunne vi ungene lete etter skatter i alt stormen hadde dratt med seg på land. Det var først i voksen alder jeg innså at dette var og er et enormt miljøproblem. Jeg husker aldri det ble snakket om som et problem, selv om sikkert en del gjorde det også da, men ikke på samme måte som i dag. Folk dumpet jo all verdens i sjøen før i tiden. Det ligger sikkert hvitevarer for hundretusenvis av kroner bare i den lille fjorden vår.

Hvilke tanker gjør du deg at vi mennesker kanskje ikke helt har forstått hvilket stort ansvar vi selv har for å ta del i å «redde» havet med tanke på de store ødeleggelsene som er blitt påført?

At vi mennesker ikke skjønner de langsiktige konsekvensene av våre handlinger er jo slettes ikke noe å la seg overraske over, det er snarere normalen. Heldigvis er det bot og bedring i sikte. Den gåsenebbhvalen bør opp på sokkel.

Hva inspirerte deg til å lage «Havet kan seile sin egen sjø»?

Den tar utgangspunkt i vitsen «Ka sku vi gjort uten havet? Sku vi ha bært båtan?». En god, gammel klassiker som også gjør narr av noe vi mennesker er så gode på: Å få alt til å handle om oss selv. Selvopptatthet er et tema jeg liker å ta fatt i.

Når skrev du den?

Jeg skulle ha laget en sang om marin forsøpling i vinter til et internarrangement i Miljødirektoratet hvor jeg jobber, men jeg fikk aldri tid. Men så lå tankene og den dårlige samvittigheten min der og godgjorde seg i noen måneder, og vipps fikk jeg ånden over meg. Så hvis jeg mot formodning skulle få en pris for denne, må byråkratiet med i takketalen.

Har du noen gode tips/råd på hva den enkelte kan gjøre selv for å begrense dette omfattende problemet?

Et veldig konkret råd er å bruke færre engangsprodukter i plast, eksempelvis q-tips, engangskopper og plastbestikk. Og så går det jo an å rydde en strand hvis du skulle være i nærheten av en. Organisasjonen Hold Norge Rent gjør mye bra, og inviterer i år til «Hold Høsten Ren» mellom 10.-16. september, og den internasjonale strandryddedagen lørdag 15. september. Man redder ikke verden alene, så et annet råd er å engasjere seg i temaet og prøve å påvirke myndigheter og politikere til å ta tak i og prioritere problemet, lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Marin Forsøpling – Oslofjordens Friluftsråd – Video: Anders Øvergaard

Sjanger

Norsk på Norsk

Denne spillelisten samler det beste av norsk musikk – fra gripende tekster til melodier som treffer rett i hjertet. Utforsk både kjente klassikere og nye artister […]