Photo: Andrea Wold

Ea Othilde imponerer stort med drømmende debut-EP

I januar imponerte 17 år gamle Ea Othilde indie-entusiaster over hele verden med sin første single «Back to You», nå er endelig debut EPen her!

På hjemmebane fanget «Back to You» NRK P3 sin oppmerksomhet, som kåret Ea Othilde til Månedens Urørt i mars. Ea Othilde har skrevet låter helt siden hun var 11 år og startet arbeidet med sin debut-EP som 15-åring. Hun viser en imponerende evne til å skrive poetisk og sårt om sitt eget tenåringsliv, og har skapt seg et helt unikt musikalsk univers hvor Clairo møter Beatles’ White Album.

Ea ble raskt snappet opp av Koke Plate, et av landets aller beste indie-labels (som blant annet stod bak et av fjorårets definitive høydepunkter, Benedikt´s album «Balcony Dream»). Frontfiguren i Benedikt (samt Whales & This Lake og Jouska red.anm.) Hans Olav Settem har vært sentral i arbeidet med Ea Othilde´s debut EP «How I´d Like it to Fade». Han var læreren til Ea på POPrommet da hun gikk i tiende klasse, og betegnes fortsatt som en viktig støttespiller. Til tross for en hektisk hverdag som meget lovende debutant, har Ea tatt seg tid til å gjøre et intervju med NPS Music, hvor vi graver bitte litt dypere i den ferske EPen, inspirasjonskilder og ambisjoner.

Gratulerer med utgivelsen av debut-EPen din «How I’d Like It to Fade». Hvordan vil du beskrive musikken med egne ord, og hva har vært spesielt givende for deg personlig fra idéprosess til ferdig utgivelse?

Jeg vil beskrive musikken min som drivende alternativ pop, en god blanding mellom rolig singer/songwriter-stil og det litt mer utforskende. Det aller mest givende gjennom denne prosessen har vært å kunne jobbe i studio, bruke tid på å utforske musikken og la den utvikle seg over lang tid. Selve prosessen med å lage denne EPen har også gjort at jeg har vokst utrolig mye både personlig og musikalsk, og den rommer så mange minner som har formet musikken min.

Du har på ekstremt kort tid blitt signert til den glimrende labelen Koke Plate, blitt kåret til «Månedens Urørt» og blitt inkludert i Dummy Magazines «Best New Artists». Hvordan føles den meget positive responsen på musikken din, og hva tror du er grunnen til at den treffer såpass sterkt?

Det føles veldig rart at folk hører på musikken min, den har alltid bare vært for meg, og nå har jeg plutselig mulighet til å vise frem hva jeg har jobbet med så lenge. Jeg føler meg veldig ydmyk ovenfor all responsen og alle mulighetene jeg har fått, og spesielt ovenfor de jeg ser opp til som plutselig har hørt min musikk.

I et noe drømmende univers svever Ea Othildes vokal, som er nedpå og behagelig, frem blant uanstrengte gitarmelodier og fremtredende trommer. Det er bare å la seg flyte med inn i indiepop-universet, lukke øynene og la skuldrene dette ned.

NRK p3

Du har arbeidet tett med Hans Olav Settem (Benedikt, Whales & This Lake, Jouska) på «How I’d Like It to Fade». Hva vil du si er den viktigste lærdommen han har tilført deg personlig og prosjektet spesifikt?

Hans Olav var den første personen jeg jobbet med, og vårt samarbeid begynte egentlig ved en tilfeldighet. Han har vært med å forme musikken min til noe mer enn bare låter jeg skrev på gitaren min. Vi har samarbeidet på «How I’d Like It to Fade» i over to år. Dette er det første prosjektet jeg slipper og både musikken min og jeg har utviklet seg og vokst gjennom denne prosessen, mye takket være det spillerommet jeg har hatt i samarbeidet med Hans Olav. Jeg tror det er det som har vært det aller viktigste for musikken min og meg, og at det har fått tid til å vokse og utvikle seg. Jeg har aldri følt noe press rundt musikken, og det har vært en utrolig viktig lærdom; at musikk trenger rom og tid rundt seg.

Hva er ditt musikalske favoritt-øyeblikk på EPen, og er det en tekstlinje du er spesielt fornøyd med?

Jeg tror jeg ville sagt at mitt favoritt-øyeblikk på EPen er avslutningen av «I Couldn’t Be There» med de to siste tekstlinjene «I couldn’t be there, now I can’t get it of my mind». Det er den låten jeg har mest følelser knyttet til, og de avsluttende tekstlinjene oppsummerer det teksten handler om, og også det mye av hele EPen handler om.

Hva inspirerer deg aller mest til å skrive musikk og tekst?

Jeg skriver alltid om følelser jeg har eller ting jeg tenker på, så som oftest skriver jeg når det er noe jeg har et behov for å uttrykke. Men i det siste har jeg følt meg inspirert på en helt annen måte. Nå har jeg mye mer inspirasjon til det musikalske enn det tekstlige. Jeg henter mye inspirasjon fra artister jeg hører på, som PJ Harvey, Franz Ferdinand og Elliot Smith. Jeg blir veldig inspirert av tekstlinjer i sanger, bøker eller filmer. Det er det jeg henter mest inspirasjon fra nå for tiden; korte tekstlinjer jeg kan bygge noe rundt.

Pelsen står ofte. Hun sørger for at hennes angst, usikkerhet og kjærlighet også blir din – om du vil eller ei. Det er en liten bragd. Spesielt på debut-ep-en. Terningkast 5/6

Stella Marie Brevik, Stavanger Aftenblad

Hvilke norske artister hører du mest på om dagen, og hvis du kunne velge fritt; hvilken norske artist eller band ville du gjerne arbeidet med?

Jeg ser veldig opp til og hører masse på andre Koke Plate artister, som Benedikt og Simen Mitlid. Spesielt Simen Mitlid sin musikk står meg veldig nær. Å kunne samarbeide med noen av dem hadde betydd veldig mye.

Har du noen gang opplevd skrivesperre, og hva er din metode for å komme ut av det på?

Jeg opplever skrivesperre veldig ofte og det er veldig frustrerende, for det er ofte at jeg har mange ideer, men jeg klarer bare ikke å samle dem. Det har aldri vært et mål for meg å skrive kun for å skrive, musikken kommer når den kommer – så som oftest må jeg bare vente det ut. Jeg liker godt å hente inspirasjon fra musikk jeg har hørt mye på, og som står meg nær. Da kan jeg hente frem gamle minner og tanker.

Drømmende, melankolske akkordprogresjoner gir assosiasjoner til følelsestunge dager. Ea Othilde står trygt mens hun geleider deg inn i livets nye emofase.

Armann Kippersund, Universitas


Hva liker du å gjøre bortsett fra å skrive musikk?

Utenom musikken er jeg glad i å lese, spesielt på kafè med en god kaffe. Jeg er veldig glad i å gå tur alene i byen og dra steder jeg ikke har vært før, da finner jeg ofte nye kaféer. Jeg er glad i å se filmer, jeg maler litt av og til, og jeg er veldig glad i å være med venner.

Hva ønsker du å oppnå som artist, hva er den ultimate opplevelsen du drømmer at skal skje?

Kjernen for meg i hele dette artistprosjektet er å lage musikk, det er det som betyr mest for meg; å skrive musikk som speiler meg og mitt liv. Så min største drøm er å skrive masse masse musikk, gi ut et album, kunne lage musikk som pusher mine musikalske grenser og å kunne skrive tekster som hele tiden utvikler seg, og som representerer meg. Jeg drømmer også om å kunne spille masse live, å kunne formidle tekstene mine til et livepublikum.

Indie Playlist
Sjanger

Curated Indie Playlist