Photo: Arne Bru Haug

Skambankt returnerer til røttene på «TI»

Skambankt mottar nasjonal skamros; «Ukens album» ser bandet vende tilbake til den musikalske nerven og tyngden som har gjort de til en av landets største.

I september 2021 dro Skambankt til Ocean Sound Recordings på Giske, i Sunnmøre, for å spille inn ny musikk. Etter det akustiske albumet «1994» og det relativt rolige albumet «Jærtegn» var det på tide å tørke støvet av vrengpedalene, el-gitarene og forsterkerne. Det var på tide å skru opp og bruke utestemmen igjen. «TI» er Skambankts tiende album og er lyden av et band som har gått en lang vei og vokst seg stort siden debuten i 2004.

Skambankt som band oppstod ved en tilfeldighet i 1994. Et annet band hadde kansellert en spillejobb, og i løpet av noen få timer hadde det som straks skulle bli Skambankt skrevet ni låter som ble fremført samme kveld. Det skulle gå 10 år før bandet ga ut sitt selvtitulerte debutalbum i 2004, men nå skulle ballen virkelig begynne å rulle. Deres unike vri på melodisk og hardtslående, men også poetisk og meningsbærende rock traff en umiddelbar nerve hos norske lyttere, og Skambankt vokste raskt.

Siden utgivelsen av «Horisonten Brenner» i 2018 har bandet jobbet beinhardt. De har gitt ut fire kritikerroste album på fire år, turnert aktivt og besøkt utallige spillesteder i Norge, spilt masse festivaler, og fått flere av singlene sine A-listet på riksradio. I 2022 følger de sine to akustiske album «1994» og «Jærtegn» med nok en uventet utgivelse. Denne gangen vender de tilbake til rockelyden som bandet er kjent for og bringer Skambankt tilbake til røttene. På «TI» får vi høre et mangefasettert Skambankt. Fra hardt til rolig. Fra storslått til minimalistisk. «TI» er et dynamisk og umiskjennelig Skambankt-album, der det deles ut musikalske ørefiker, tilstandsrapporter og en og annen smittefri klem i, skjønn forening.

Vi har snakket med frontfigur Terje Winterstø Røthing om «TI» og mye annen snacks, les intervjuet under musikkvideoen.

Skambankt – Satan Det E Du

Gratulerer med utgivelsen av albumet «TI». Fortell litt om prosessen rundt arbeidet med albumet, fra idéfase til utgivelse?

Takk for det! Vi jobber stort sett på samme måte med hvert album. Jeg kommer med en låtskisse og en idé om en låt. Så lager Tollak (bassist) og jeg første demo, gjerne med trommemaskin, for å teste om vi liker låtidéen og om det er noe å jobbe videre med. I neste omgang øver vi, utvikler og spiller vi inn en demo nr. to, med hele bandet. Det er en god måte å bli kjent med låten på, før vi går i studio og spiller inn en endelig versjon. Da gjerne med innspill fra en ekstern produsent. På de tre siste albumene har vi hatt med oss Roar Nilsen, som har vært produsent sammen med meg. Vi har funnet ut at det beste for oss er å reise bort når vi skal spille inn album, så vi slipper distraksjoner og kan fokusere helt og holdent på musikken. Denne gangen dro vi 10 dager til Ocean Sound på Giske. Det vi ikke kom i mål med der ferdigstilte vi i Coloursound Recordings på Dale og i Katamaran Lydstudio, Tollaks studio i Stavanger. Albumet er mikset av Mike Hartung og mastret av Morgan Nicolaysen.

Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet på «TI»?

Vi har pakket frem alle el-gitarene og pedalene våre igjen, etter å ha vært litt sparsommelige med den slags gjennom et par album. Men vi har også gjort plass til litt mer psykedeliske elementer innimellom, både på tangenter og gitarer. Jonny, som spiller tangenter, har fått boltre seg en del med alskens. Platen har et større spenn enn tidligere utgivelser. Fra maksimalistisk til minimalistisk Skambankt. På de to foregående albumene har vi hatt en del gjestemusikere. Det var et poeng å ikke ha det denne gangen.

I spennet mellom disse sangene ligger alle historiene som gjør Skambankt til et av Norges beste rockeband og «Ti» til et album som bokstavelig talt sikter mot et nytt kapittel. 5/6

Mode Steinkjer, Dagsavisen

Albumet har blitt beskrevet som en «tilbake til røttene» utgivelse, hva er det spesifikt som har trigget ønsket om å vende tilbake?

Poenget med «tilbake til røttene» er for å formidle at det ikke er en fortsettelse av «1994» og «Jærtegn», men at vi er tilbake med vrengitarer og «utestemme» igjen. Røttene til Skambankt er rock, og dette er definitivt et rockealbum, selv om vi også tar med oss litt av den nedpå stemningen på et par spor. Det var faktisk egentlig ikke meningen. Det bare ble sånn. Sistesporet «Boomerang» for eksempel, var egentlig en ganske uptempo rockesang, men vi følte den ikke og lagde heller det stikk motsatte. Akkurat det har vi lært en del om på de to forrige albumene; det at en låt kan tas i ekstremt forskjellige retninger. De har åpnet oss for å utvide rammene våre litt mer.

Låten «Faen ta, Amerika» har en innfallsvinkel og en tekst vi har ventet på at et norsk band eller en norsk artist skal føde. Fortell oss om bakgrunnen for teksten og hvordan tristessen rundt et falmet Amerika har påvirket dere personlig?

Den teksten handler mest om skuffelse. Man har som voksen for lengst innsett at det landet man i oppveksten digget, trodde var perfekt og kun hadde gode intensjoner, ikke fungerer helt sånn. Det toppet seg jo fullstendig under den forrige presidentperioden, og det opplevdes uvirkelig og absurd. Jeg gikk med mye urolighet i kroppen over en lang periode og denne teksten kommer fra det, og så er det kanskje på’an igjen…

Den tid, den sorg. Nå er det en helt annen sorg som pågår. Det føles rart og ubetydelig å promotere et album, nå når vi står midt oppi en krig som kan føre til en humanitær katastrofe av uante proporsjoner. Men folk trenger et pusterom – kanskje musikken vår kan være et lite pusterom for noen..

Hvilke låter har dere et spesielt forhold til fra «TI»?

Jeg har et spesielt forhold til alle disse låtene. Noen er mer personlige og utleverende enn andre, men det pleier jeg ikke å snakke om.

(Intervjuet fortsetter under musikkvideoen)

Skambankt – Ti

Dere har holdt på en del år som musikere og som band. Hvilke tanker har dere rundt det å være musiker i Norge i dag (både positive og negative sider)?

Vi er ganske heldige som spiller i band i Norge. Standarden på scenene her er stort sett veldig bra, og det er et langt land med mange spillesteder. Vi har støtteordninger til band og aktører i bransjen, som mange andre land ikke har. Vi har hatt stimuleringsordninger og kompensasjonsordninger under en pandemi, som når det har funket, har bidratt til at vi har kunnet holde på. Det har ikke fungert så bra etter at vi fikk ny kulturminister.

TI er en virkelig godbit for de som elsker (norsk) rock. 9/10

Anne Birgit Kalvik, Musikknyheter

Med hele ti albumutgivelser og opptredener på noen av landets absolutt største scener bak dere, hva skal til for at Skambankt skal lene seg tilbake og tenke «Fxck, we did it!»?

Vi har allerede oppnådd uendelig mye mer enn det vi kunne forestilt oss da vi debuterte i 2004. Da hadde vi ingen planer eller ambisjoner. Vi ville bare få ut det albumet, som var vårt utsatte ungdomsopprør. Skambankt var i utgangspunktet et sideprosjekt som ble til etter to tilfeldigheter. Så har det bare ballet på seg. Vi holder på så lenge det gir mening.

Hva er den definitive Skambankt-retten før konsert, eventuelt på turné, og hvem av dere er den beste kokken?

Vi prøver å ikke spise for tett opp til konsert. Blir så daffe av det. Gikk for så vidt greit på de forrige rolige turnéene, men nå er det helt slutt på det. Folk er forskjellige og spiser forskjellige ting på turné, men vi fikk alle en Mexican Fiesta-oppvåkning igjen for et par år siden. Nå er den fast på raideren, flere poser. Trommisen Børge er nok den beste kokken. Han er den eneste som faktisk med rette kan kalle seg kokk.

Hvis dere kunne plukket fritt; hvilken norske artist eller band skule covret hvilken Skambankt-låt?

Faktisk plukket vi Haley Shea (Sløtface) til å synge en versjon av «Balladen om deg» i romjulen. Låten ligger på YouTube, for de som lurer på hvordan det høres ut.

(intervjuet fortsetter under musikkvideoen)

Skambankt & Haley Shea – Balladen Om Deg

Det er briljant gjennomført med bare låter man gjerne hører flere, nei, mange ganger. Ikke et eneste spor som trekker karaktersettingen ned og ikke et eneste spor jeg ville vært foruten. Skambankt viser nok en gang, denne på sitt tiende album at de består blant Norges beste rockeband. 6/6

Line Skille, Disharmoni

Vi har alle lagt et par ganske spesielle år bak oss, har hele pandemi-situasjonen påvirket Skambankt på et eller annet permanent vis, enten som interne prosesser eller noe som vil være tydelige for publikum utad?

Vårt forrige album «Jærtegn» er en direkte konsekvens av pandemien. Det albumet hadde ikke blitt laget uten Covid-19. Vi skulle egentlig ha gitt ut et rockealbum, men ombestemte oss en uke før vi skulle i studio. Vi skjønte at sittekonserter ikke ville være over på en stund, og brukte det som et påskudd og en mulighet til å forske videre i det stille musikalske farvannet.

Har dere benyttet tiden til å få nye litterære, visuelle eller musikalske inspirasjonskilder, og hvilke er eventuelt disse?

Tiden har først og fremst blitt brukt til å være mest mulig produktive og kreative. Vi har til og med opprettet et slags internt videoproduksjonsselskap i bandet. Til sammen har vi produsert og sluppet ti videoer de siste to årene.

Lista de reproducción de rock
Sjanger

Lista de reproducción de rock seleccionada

Denne spillelisten samler det beste innen rock – fra fete gitar-riff til intense vokalprestasjoner som får pulsen til å stige. Utforsk både udødelige klassikere og nye […]