Photo: Kim Edgar Bachel

Nydelig og varm melankoli fra Vamp

I år feirer Vamp tretti år som band, noe de har all grunn til å feire. Nylig slapp Øyvind Staveland og hans musikalske medsammensvorne deres 13. studioalbum med 13 låter om drøm, virkelighet, lengsel, kjærlighet, strid og håp.

Aller mest er «Tiå det tar» et album om glede, og det er denne «Ukens album» på NPS Music.

En million solgte plater, utallige priser, ros fra kritikere, kolleger og publikum, samt en endeløs rekke utsolgte konserter og nylig – et teaterstykke basert på bandets låter, er bare noe av det Vamp har oppnådd i disse tretti årene.

Bakteppet for den albuminnspillingen er nedstengningen i fjor vår, der alt plutselig stoppet opp. Plutselig var alt usikkert, konserter måtte utsettes, og man visste ikke når hele bandet kunne samles igjen. Øyvind Staveland, Jan Toft og Odin Staveland begynte i stedet å arbeide på den nye platen sammen. Etter hvert ble de andre musikerne trukket inn, men det er bandets harde kjerne som er albumets musikalske hovedarkitekter og Øyvind Staveland har skrevet musikken til samtlige tretten spor, men teksthjelp fra svundne storheter som Kolbein Falkeid og Hans Bårli, i tillegg til Tom Roger Aadland og Arne Birketveit.

«Tiå det tar» er både variert, melankolsk, oppmuntrende, lavmælt, sårt, melodisk, stemningsfullt, nydelig og lekent, og med flotte og sterke tekster. Rett og slett et helstøpt album.

Det favner bredt og vil glede og overraske både Vamps mange tilhengere rundt om i landet, og ikke minst nye fans som vil oppdage dette fine bandet. Vi vil gjerne trekke frem tre av låtene på albumet og den første er låten, «Mor» – et dikt av Hans Børli som er en hyllest og en takk til en mor. Det er en vakker og sterk låt som ikke minst blir formidlet på en formidabel måte av Øyvind Staveland. Den neste låten er «Smak av salt» en herlig, spennende og eksotisk låt i et deilig lydbilde og med en forførende og sterk vokal. Den siste låten vi vil trekke frem er albumets perle, tittelsporet «Tiå det tar» som er en nydelig, følsom og stemningsfull låt med en flott tekst kreditert Tom Roger Aadland.

Vi tok en prat med bandet om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med 30-års jubileum og albumet, «Tiå det tar». Kan dere fortelle litt om albumet og prosessen rundt det fra start til utgivelse?

Øyvind har laget melodiene på albumet og startet så og si umiddelbart med komponeringen etter at turneen vår ble stoppet av pandemien i mars 2020. Siden vi var isolert fra hverandre og ikke kunne jobbe sammen var det mye alenearbeid i starten. Øyvind kontaktet to av tekstforfatterne, Helge Torvund (2) og Tom Roger Aadland (4) og har også brukt tekster fra Arne Birketveit, Karianne Arntzen og Thorbjørn Bakken – det er tonesatt dikt av Kolbein Falkeid og Hans Børli på platen. Etter hvert ble skissene videresendt til Odin som har produsert albumet. Han fikk fort en idé om hvordan «Tiå det tar» skulle låte.

Skikkelig fint fra Vamp – Tiå det tar er bandet kokt ned til essensen – Terningkast 5/6

Aftenposten, Eivind August Westad Stuen

Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet av dette albumet?

Odins lyse, yngre stemme er satt opp mot Jan og Øyvinds mørkere og eldre Vampstemmer for å uttrykke noe om tid, tilbakeblikk gjennom estetikk, timing og assosiasjoner, mens musikken og musiseringen ser fremover og oppleves fersk og konsis.

Hva handler denne platen om og hva ønsker dere å formidle gjennom den?

Vi har prøvd å finne måter å symbolisere tid og alder på i et jubileumsår.

Hvilke låter har dere et spesielt forhold til fra albumet?

Vi har et spesielt forhold til alle låtene på «Tiå det tar».

Er det noe dere setter ekstra stor pris på i deres eget musikalske univers?

Det må være at vi er sjangerløse, men har vår identitet.

Vamps sterkeste plate til nå – Terningkast 5/6

Klassekampen, Arvid Skancke-Knutsen

Kan dere nevne en låt hver fra karrieren deres som dere har et spesielt forhold til?

Jan Toft: «Høytflyvning». Fordi akkurat nu er det den jeg synes er vakrest. I morgen eller om noen timer kan det være en annen. Noen bedre forklaring har jeg ikke, dessverre.

Kjetil Dalland: «Smak av salt»: Mitt fyrste møte med det fargerike låtmaterialet til albumet «Tiå Det Tar». Ei demoskisse frå Odin, med kun vokal og piano, peika ut form og retning. Sendte ein bassidé tilbake, tatt opp med telefon, som vart mal for bassporet på albumversjonen. Det luftige og energiske spenningslandskapet, med pizzicatotema og vokaldobling, sender denne til topps på mi liste.

Øyvind Staveland: «13 humler» er full av bilder og gir meg sommer hele året.

Lars Eirik Støle: Tittelsporet fra det siste albumet er så definitivt inne i den lange listen over mine favoritter. En sang som utvilsomt viser at vi er i fullt driv videre, som publikum liker og som allerede er et av høydepunktene å spille live.

Odin Staveland: «Gledespunkter» Denne låten er fin å tenke på fordi innspillingsprosessen var så morsom og interessant.

Stian Tønnesen: «Kim du nå va» har en vakker tekst og melodi som får meg med på tur for å hilse på kjente og nære som ikke er med meg lenger.

Hva føler dere er den største forskjellen på Vamp anno. 1991 og 2021?

Vi er mer avslappet og friere.

Kan dere nevne to av deres mest minnerike opplevelser fra deres konserter opp igjennom?

Vi spilte en gang i en fjellhule i Ølve i Hardanger. Uten strøm med belysning fra fakler holdt av de publikummerne det var plass til. Akustikken og stemningen var magisk.

Det var også konsertene med Kork i 2 utsolgte Oslo Spektrum, men litt av en kontrast.

Etter 30 år og 13 studioalbum gir Vamp ut enda et album som høres ut som et av deres beste – Terningkast 5/6

Dagsavisen, Geir Rakvaag

Hva inspireres dere av musikalsk?

Det kan være hva som helst. Annen kunst, litteratur, film, møte med mennesker, personlige opplevelser. Alt som gjør inntrykk og påvirker deg på en eller annen måte.

Dere har satt sammen en 20+5 spilleliste til oss. Hvordan har det vært, har dere hatt et bestemt fokus vedr. utvelgelsen av låtene som dere ønsket å ha med i listen, og har dere møtt på noen «utfordringer» underveis?

Det ble til slutt et utdrag fra 6 forskjellige spillelister. Fokuset har nok vært varierende og utfordringen var å lande på 20+5 fra 120+30.

Det er blitt ei plate som vil gi dei nye fans og som vil tilfredstille dei aller-aller fleste av dei gamle – Terningkast 6/6

Tysvær Bygdeblad, Alf-Einar Kvalavåg

Dere har opplevd mye gjennom deres lange musikalske karriere. Kan dere trekke frem 3 ting fra den som betyr noe spesielt for dere?

Den første perioden 1991 -1993, fra første øvelse til debutalbumet kom ut i mars 1993 var veldig spennende. Vi etablerte samarbeidet med lyrikeren, Kolbein Falkeid, fant vår egen lyd, fikk platekontrakt året etter og jobbet fram «God morgen søster»

Prosjektet med Kringkastingsorkesteret «Vamp i full symfoni» (2005, 2006 og 2010) var et eventyr med innspilling av 2 live album, smekkfulle hus og rundt 100 mann på turné. Det var voldsomt og veldig lærerikt.

Perioden 2015 og frem til nå, etter et nokså radikalt skifte i besetningen. En slags restart med muligheter til å videreutvikle Vamp. Utfordrende og inspirerende.

Hva i all verden har skjedd med Vamp? Hvordan kan de plutselig høres ut som et helt nytt band – 30 år ut i karrieren? – Terningkast 5/6

Dagbladet, Øyvind Rønning

Hva slags musikk har dere vokst opp med og har noe av den musikken vært med dere gjennom livet?

Med så mange medlemmer, og i 2 generasjoner, blir det mangfoldig og vidt. Men det du har vokst opp med setter sine spor og vi tror det er en styrke for oss at vi har vokst opp med forskjellig påvirkning.

Hvis dere kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende som kunne vært et fullverdig medlem av Vamp, hvem ville dere valgt?

Alf Prøysen! For en låtsmed!

Hvordan har korona-perioden fortonet seg for deres del, og hva er deres musikalske planer videre for 2021?

I 2020 måtte vi avlyse ca.60 konserter, men vi hadde heldigvis dette albumet å jobbe med. I 2021 har vi i første halvår vært aktive med teaterprosjektet «Våken drøm» og vi har akkurat nå lagt bak oss en vellykket sommerturne på flotte arenaer og i nydelig vær. Høsten 2021 turnerer vi med en blanding av akustiske kirkekonserter «Vamp i kapellet» og utsatte kulturhus og klubbkonserter fra 2020.