Photo: Per Ole Hagen

Tiger City Jukes feirer 25 års jubileum med vinyl og konsert på Gamla

«Live i Artilleriverkstedet» er Tiger City Jukes’ syvende plateutgivelse som ble sluppet på det digitale markedet i juli 2019, men nå skal albumet ut på vinyl. Det hele skal feires på Gamla i Oslo lørdag 7. mars i forbindelse med bandets 25 års jubileum, og her kan du sikre deg både en signert vinyl og 1 stk. billett til denne legendariske kvelden.

Platen ble, som navnet tilsier, spilt inn live i Artilleriverkstedet i Horten den 1. september 2018. Formålet med konserten var å gjenskape noe av stemningen fra bandets forrige studioutgivelse, «Moonlight Crying».

Bandet ble for anledningen utvidet fra det vanlige kvartettformatet til ni musikere på scenen og resultatet ble en dampende energisk konsertopplevelse denne septemberkvelden.

Ut i fra dette kan du nå få tolv låter og en time fantastisk musikk fra Tiger City Jukes på vinyl. Dette blir en dobbel 180 gr. vinylplate med en dobbel dose sumpete, energisk tigermusikk.

ikke nok med det; i denne pakken får du også 1 stk. gjestelisteplass til vinyl-release lørdag 7. mars 2020, på Gamla Scene i Grensen 1, midt i Oslo sentrum.

For å sitere Gunnar Svensson i Bluesnews nr.111: «Hatten av for et band som har klart å fornye seg samtidig som de hedrer fortida. Dette er ingen museumsvoktere, men et band som bruker bluesen som grunnmur for å bygge et nytt hus.»

Vi tok en prat med frontmann og vokalist i bandet, Knut Eide om blant annet albumet, vinylproduksjonen, konserten på Gamla og planene videre fremover.

Snart slipper dere dobbeltalbumet, «Live i Artilleriverkstedet» ut på vinyl, og det skal feires med konsert på Gamla. Kan dere fortelle litt om dette?

Vi gleder oss veldig til slippfesten på Gamla 7. mars. «Live i Artilleriverkstedet» fikk veldig god mottakelse da den ble sluppet digitalt i fjor, og vi ser frem til å kunne tilby denne platen også i fysisk format. Vi var så heldige å komme i kontakt med Thomas Müller og forhåndsbestill.no konseptet, og det har vært et fint samarbeid på veien mot et ferdig produkt, og det å feire det hele med en konsert på Gamla blir selve fyrverkeriet på målstreken.

Er det en spesiell grunn til at dere har valgt å gi det ut på vinyl?

Akkurat det å gi ut musikken på vinyl er en ting som ligger veldig i tiden, og vi er også glade for at det en renessanse for dette; vinyl er jo uten tvil det beste mediet for å formidle innspilt musikk, pluss at selve coveret også er det beste for å presentere produktet.

Hva kan publikum forvente seg på konserten på Gamla?

Det vil bli en energisk konsert av det slaget Tiger City Jukes har gjort seg kjent for. I tillegg til kvartettbesetningen med Knut Eide, Harald Stokke, Atle Rakvåg og Espen Andreas Moen har vi også med Helge Hovland som en tredje gitarist, og vi vil presentere et øyeblikksbilde av musikken fra platen.

Hva ønsker dere å formidle gjennom denne platen?

Opp igjennom de tjuefem årene bandet har vært i sving, har musikkstilen vår utviklet seg i fra bortimot stilriktig Chicagoblues mot en mer sumpete rockinfluert stil, der vi også har gjort en bredere instrumentering. Vi vil gjerne formidle dette utvidede lydbildet i en livesetting der nye klanger kan oppstå spontant.

Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet av dette livealbumet?

Lydbildet har blitt som et overflødighetshorn med ni musikere på scenen, godt holdt i tøylene av tekniker Fredrik Dahle, og smakfullt mastret av Ulf Holand.

Hva er det spesielle i deres musikalske univers?

Det spesielle er vel at vi startet som et band som formidlet tradisjonell blues, og siden har utviklet oss fritt underveis, der vi har dratt inn inspirasjon fra både rock, soul, americana og jazz. På dette viset mener vi å ha skapt oss en særegen stil.

Hvilke låt har dere et spesielt forhold til fra platen?

Jeg vil vel først og fremst trekke frem låten «Man Overboard». Dette er en låt der vi minnes vår gode venn og bassist gjennom mange år, André Vrolijk, som ble syk og døde midt i arbeidet med vår forrige plate, «Moonlight Crying».

Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?

Det siste året har ved siden av kule konsertopplevelser, vært preget utgivelsen av platen «Live i Artilleriverkstedet», som også ble filmet og finnes som en konsertfilm. Den siste delen av fjoråret var fokuset rettet mot vinylutgivelsen av samme skive, som vi nå nærmer oss med stormskritt.

Hvem er Tiger City Jukes og hva er deres musikalske bakgrunn?

I dag består bandet av Knut Eide – gitar og vokal, Harald Stokke – gitar, Atle Rakvåg – bass og Espen Andreas Moen – trommer. I tillegg har vi også med Helge Hovland på gitar på utvalgte konserter. Alle har i størstedelen av livet vært profesjonelle, turnerende musikere med bakgrunn i blues- og rockeband. Tiger City Jukes har som sagt vært i gang i tjuefem år, og de første femten årene turnerte vi ekstensivt i Norge, Sverige og Danmark, pluss noen avstikkere til USA og Beneluxlandene. Bandet har sju kritikerroste plateutgivelser på samvittigheten.

Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Blant våre inspirasjonskilder kan vi nevne artister som Muddy Waters, Howlin’ Wolf og B. B. King som er essensielle for den tradisjonelle bluesen. Vi har også stjålet mye fra The Fabulous Thunderbirds, og fra den mer sumpete musikken til Tony Joe White. I det siste har vi også latt oss inspirere av den mørke fortellerstilen til Nick Cave.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

Stein Torleif Bjella må vel nevnes da, en fantastisk låtskriver og formidler. Ellers lager jo også Amgala Temple mye fet, trippete musikk.

Hva er det morsomste eller mest spesielle dere har opplevd så langt som band?

Det mest spesielle for et norsk bluesband som oss, må vel være to USA-turnéer vi fikk gjennomført rundt 2000-tallet, med hjelp av den Floridabaserte bluesmusikeren Rock Bottom, som vi også backet på noen turnéer i Norge. Det er et utrolig kick å få opptre for et engelskspråklig publikum, når vi bruker engelsk språk i musikken vår.

Kan dere fortelle litt om en av deres mest minnerike opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Det mest minnerike må vel være nettopp produksjonen av «Live i Artilleriverkstedet». Det å forberede og sette opp denne konserten med utvidet besetning var en fantastisk opplevelse. Med intense prøver dagen før, og så få fylt salen med publikum, så «bang!»; alt sammen skjedde på en gjennomkjøring og et opptak, med masse kule spontane ting som skjedde i samspillet mellom oss på scenen.

Hvis dere kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville dere valgt?

Kunne man velge blant både døde og levende, så hadde det jo vært veldig heftig å kunne ha jobbet med en av de største visemediene, selveste Alf Prøysen.

Hvilket scene/sted drømmer dere om å spille på, og hvilken scene har overrasket dere mest?

Berlin virker som et slags Soria Moria, det hadde vært veldig kult å gjøre noen klubbkonserter der. Når det gjelder overraskelse, så må vi nevne Nordbyblues, som vi spilte på i september i fjor. Dette er en liten gårdsfestival i Svarstad i Vestfold som drives av superentusiasten Jon Inge Dieset. Han bruker all sin fritid på å samle inn penger til brystkreftsaken, og arrangerer denne festivalen i stallen sin. Han har en fantastisk positiv personlighet som gjennomsyrer hele dette arrangementet, og gjør det til en tvers igjennom positiv opplevelse. Med fire bluesband på scenen og fullt hus, kunne han donere et overskudd på over to hundre tusen til brystkreftsaken.

Hvilke planer har dere videre i 2020?

Nå i 2020 er det jo vinylutgivelsen som står øverst på listen. Vi er også glade for å ha fått på plass en konsert under Notodden Bluesfestival, dessuten har vi jo tjuefemårsjubileum i år, så vi må finne en fin måte å markere dette på.