Photo: Bjørnar Strømsholm

Stjernekamp-klare Knut Marius ute med ny låt

Knut Marius Djupvik er en av deltakerne som skal kjempe i høstens Stjernekamp som smeller i gang lørdag denne uken (29.8) på NRK TV.

Fredag 21. august slapp han den kjempefine låten, «He Du Prøvd Å Elske» sammen med en stemningsfull og flott musikkvideo som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Knut Marius slo for alvor gjennom i 2013 da han vant The Voice på TV2. I alle år har Knut Marius sunget på engelsk. Nå har han for første gang begynt å skrive på norsk og på sin egen dialekt. Siden januar 2019 har han fundert, skrevet, stanget hodet i veggen, jublet, grått og skrattet, og nå er resultatet her. Kjærlighet er et tema som det er skrevet om mange ganger, og da Knut Marius bestemte seg for å skrive låter på norsk, satte han seg ned og tenkte gjennom hvilke temaer som betød mest for han – både i fortid og nåtid. Etter å ha gått gjennom følelser og tanker som finnes i katalogen endte han opp med å bestemme seg for at minst én av låtene måtte handle om kjærlighet. Stor kjærlighet kan by på både gleder og sorger og kan bringe deg til himmels og lavere enn du noen gang har vært.

Knut Marius har prøvd å skissere hvordan han kan oppleve både oppturer og nedturer innenfor det de sier er størst av alt – kjærligheten. Med fantastiske musikere og produsenter er det nå et sound som bygger opp under formidlingen til den sjelfulle romsdalingen.

Låten er skrevet av Eivind Fossland, Pål Gunnar Fiksdal og Knut Marius selv, og produsert av Eivind Fossland og Knut Marius, mikset av Jonas Kroon og mastret av Doug Van Sloun. Musikere på låten er Eivind Fossland på trommer, Jonny Sjo på bass, Haakon-Marius Pettersen på tangenter, Magnus Løkken Jakobsen på gitarer og Tommy Kristiansen på gitarsolo.

Vi tok en prat med Knut Marius om blant annet den nye låten, Stjernekamp, korona og planene videre.

Gratulerer med den fengende låten «He Du Provd Å Elske» Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten, lydbildet og hva den handler om?

Tusen takk! Prosessen rundt låten er ganske omfattende. Januar 2019 bestemte jeg meg for å starte på et norsk prosjekt. Jeg ville lage et prosjekt med norske tekster. Dette hadde jeg aldri gjort før og jeg synes det var veldig vanskelig. Det er nakent og hvert ord kommer mer frem og faller da også dessverre lettere igjennom om det er lite gjennomtenkt, tynt eller meningsløst. Derfor brukte jeg nesten et år før jeg gikk i studio. Målet var å være helt ferdig med teksten før jeg begynte å skrive musikk og det var en krevende øvelse for meg som alltid hadde skrevet musikken først og som alltid skrev på engelsk. Jeg bestemte meg for å skrive om ting som var viktig for meg og ting som fikk meg til å kjenne på følelser. Derfor er låtene som kommer ut etter hvert kun låter og historier som er hentet fra eget liv. Denne handler klisjefylt nok om kona mi og vårt forhold, og det å være i et forhold over så lang tid og være så tett med oppturer og nedturer. Jeg ønsker at prosjektet skal være en slags blanding av analoge «ekte» instrumenter og gjennomarbeidede digitale bidrag som skulle være med å løfte det.

Derfor har jeg prøvd å arrangere det analoge selv og spurt produsent Eivind Fossland om hjelp til digitale lyder og figurer som var med på å gjøre det spennende. Jonas Kroon gjorde også en nydelig jobb i miksen og fikk lydbildet til å være tydeligere, sterkere og mer konkret.

Du har også sluppet en musikkvideo til låten. Kan du fortelle litt om den?

Jeg har vært i tenkeboksen veldig lenge om hva den musikkvideoen skulle inneholde. Egentlig tenkte jeg å spille ut en slags kjærlighetsfilm, men alt ble for klissete og inneholdt for mye «spill». Jeg ville veldig gjerne gjøre noe annet enn det og var egentlig helt i andre enden – at jeg bare gikk langs en elv eller en vei og sang til kamera og fortalte min historie. Jeg har en ganske stor kjærlighet til hjembygda mi Tomrefjord i Romsdal, og tenkte at jeg kunne gjøre en video hvor jeg spilte ut min kjærlighet til regionen min og alle de vakre plassene der som Trollstigen, Trollveggen, Tomrefjord og Atlanterhavsveien – og så kunne vi ende opp med gitarist Tommy Kristiansen på i Oslo. På den måten får jeg frem at jeg har flyttet fra bygda, men glemmer aldri hvor jeg kommer fra. Samtidig får jeg fortalt historien min om meg og kona mi til kamera. Han som har filmet den og produsert den sammen med meg er Bjørnar Strømsholm. En begavet fantastisk mann fra Nordmøre som også har flyttet til Oslo.

Hva føler du er det unike i Knut Marius sitt musikalske univers?

Det er jo egentlig et univers som holder på å bli skapt nå, men jeg tror nok at det mest unike med prosjektet er at jeg synger på min egen dialekt – romsdalsdialekten. Det er ikke så veldig mange som har gjort det og det er et ganske markant kjennetegn. Ellers så er jeg en artist som liker å spille på mye ved stemmen. Å ta det helt ned både i brystklang og falsett og å synge høyt og sterkt (som jeg kanskje er mest kjent for). Dette prosjektet er mer variert enn mye av det jeg har gjort før. Det er hele låter hvor jeg ikke brenner av alt kruttet, men at det er formidlingen av teksten og historien min som er i fokus og så kommer de musikalske virkemidlene som en konsekvens av det.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg vil tro mange ser på meg som ganske blid, omgjengelig og positiv samtidig som jeg er ambisjonsrik og målrettet. Jeg har to unger på 1 og 3 år så jeg er veldig opptatt med de to for tiden, men jeg liker å komme meg ut, møte venner, spille fotball, se fotball, spille frisbeegolf, tulle og prate – alt som er konkurranse er gøy. Jeg har også bosatt meg ved grensen til Nordmarka og har blitt glad i den med sine veier, stier og vann.

På lørdag (29.8) starter Stjernekamp på NRK, og der er du med som en av årets deltakere. Hvilke forventninger har du til å være med der, ikke minst sammen med mange andre dyktige deltakere, og hvilken låt skal du synge på lørdag?

Jeg gleder meg noe enormt til å komme i gang. Jeg har en forventning om at det blir en stor opplevelse, at det blir gøy og at det er noe jeg vokser på og tar med meg videre. Det er harde konkurrenter og flere fremmede sjangere så dette blir en prøve, men jeg har gjort de forberedelsene jeg kan og er klar til å komme i gang. Den første låten jeg skal synge er Joe Cockers versjon av «With a little help from my friends».

Hvilken sjanger gleder/gruer du deg mest til og minst til og hvorfor?

Det jeg gruer meg mest til er country og hiphop fordi jeg nesten aldri har prøvd det. Jeg liker sjangrene og jeg har blitt glad i låtene jeg har valgt, men det må være overbevisende og komme fra hjertet. Jeg må prøve å få sjangeren og låten under huden og det er noe jeg jobber med hver dag og en jobb som ikke er over før det siste slaget er spilt de kveldene. Jeg gleder meg mest til rock og opera. Rock fordi det er veldig nærme hjertet mitt og noe jeg har gjort mye. Opera fordi jeg studerte klassisk sang 3 år på videregående og fordi det er noe som har ligget og ulmet i mange år. Jeg har alltid likt det, men aldri fått tid til å dyrke det. Nå har jeg lite press på meg, men jeg får samtidig lov til å fremføre min favoritt-arie fra hele operakatalogen og det skal bli gøy.

I 2013 vant du The Voice på TV2. Hvilke erfaringer tar du med deg derfra til årets Stjernekamp?

Det jeg tar med meg er det å sette musikk og sang inn i konkurranseformen. Det er spennende og gøy, men samtidig uvant og rart. Å rangere opplevelser innenfor en kunstform som sang ved å si at den var best og den var dårligst er noe jeg synes er litt vanskelig å forholde meg til, men nå er det nå en gang sånn. Det norske folk skal bestemme hva de synes er best og det er jeg klar for. Dette handler jo også om å prestere under et ganske stort press. Det er nå eller aldri og den som holder hodet kaldt og greier å få til en best mulig prestasjon der og da har størst sjanse til å bli med videre og til slutt kanskje greie å vinne. Det er noe som tenner meg. Som sagt så liker jeg konkurranser.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Jeg ble far i september så mye av høsten gikk med til det før jeg dro på juleturné sammen med Ole Edvard Antonsen, Cecilia Wennersten og Stine Hole Ulla. I vinter ble det litt eventer og et par konserter i Oslo før det smalt. Etter det har det vært mye studio, låtskriving og musikkvideoinnspilling. Jeg har hatt et par streaming-konserter og gjort noe live utendørs. Det mest spennende er vel utviklingen i mitt eget prosjekt og forespørselen fra Stjernekamp i tillegg til en fantastisk turné i november og desember.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Det har jeg, men det har vært en voldsom utvikling. De som har vært med meg hele veien er vel soulsangere som Donny Hathaway, Stevie Wonder og Sam Cooke. Ellers har det forandret seg veldig. Begynte med å være ekstremt stor fan av rock´n roll med Jerry Lee Lewis, Little Richard og ikke minst Elvis Presley i spissen. Så var det en rockeperiode med Sabbath/Ozzy, Zeppelin, Purple og til dels Queen og Mercury solo. Så kom jeg til universitetet i Kristiansand og da gikk det mye i Earth Wind and Fire, Blood Sweat and Tears, Chicago, Steely Dan, George Duke, Bill Champlin osv. før jeg nå er mer opptatt av «dagens» musikk.

Nå går det mye i Adele, John Legend, Beyonce, Lady Gaga, Susanne Sundfør, Jarle Bernhoft, Sondre Justad, Emilie Nicolas og Sigrid. Grunnen til at jeg liker de forskjellige er at de har noe som treffer meg musikalsk, bortsett fra Elvis. Han kunne og kan kanskje fortsatt gi meg frysninger bare jeg ser et bilde.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg synes det er sinnsykt mye bra norsk musikk om dagen! Tidligere så har jeg vært veldig på Eggum, Sivertsen, Eidsvåg, Jokke, Nordstoga, Vazelina/Viggo Sandvik og ikke minst Jahn Teigen. De er fortsatt med meg, men nå går det mye i ganske ferske ting. Sondre Justad, Susanne Sundfør, Jarle Bernhoft Gabrielle, Emilie Nicholas og Sigrid. Store artister som har deilige produksjoner og som gir vanvittig bra liveopptredener. Forbilder på alle måter. De viser at alt går an om man er fra Norge. Både på norsk og engelsk.

Hva er det sprøeste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Jeg må nok innrømme at det var å vinne The Voice. Det var på en måte et så stort skille i mitt liv. Det var så mange seere, så mange gode deltakere, og så mye engasjement. Det virker veldig langt opp og frem og skulle trekke det lengste strået, men så gikk det. Det man tenkte var nesten umulig var plutselig en realitet. Mange dører åpnet seg og jeg fikk muligheten til å leve ut drømmen som artist på heltid på en helt annen måte. Jeg kunne leve av det og jeg var plutselig på kartet med større skrift. Det var en sprø kveld og noe jeg kommer til å huske resten av livet.

Kan du fortelle litt om en av dine beste/mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Det var å vinne Union Blues Cup i Notodden med bandet Red Hot. Vi var 17-19 år som kom rett fra bygder utenfor Molde og skulle prøve oss. Vi vant! Det trykket fra de 3000 personene som var i det teltet er det råeste og mest sinnsyke jeg har opplevd. Etter låtene var brølene så høye at jeg følte meg presset av scenen. Det gjør noe med en 19-åring og man får troen på at man kan få til mer. En er mindre redd for å tenke opp og frem, og å kunne dele det med 7 andre nære venner var stort. Noe som binder oss sammen for alltid.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt og hvorfor?

Det må være Jahn Teigen. Jeg mener han har en av de største stemmene vi har hørt. Han har en nerve, et overskudd og en klang som gjør at man blir fanget. De mulighetene han hadde vokalt, den utrolig spennende og kule personligheten og den enorme entertaineren gjør at jeg setter han enormt høyt. Jeg kommer til å være lei meg for resten av livet for at jeg ikke fikk hilse på han og i hvert fall høre han live. En enorm artist og musiker.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Haha. Det må være The Weather Girls med «It´s Raining Men». Jeg vet ikke om det er noe guilty pleasure, men den skiller seg veldig ut fra alt annet jeg liker og følger med på. Den kan jeg sette på sinnsykt høyt i bilen å synge med. De sangerne, de låtpartiene, låten og produksjonen. Jeg synger med av full hals og bare digger det, og så skrur ned i god tid før jeg kommer frem til de jeg skal møte – eventuelt så setter jeg på Mötley Crüe med «Kickstart my heart» for å virke litt badass (elsker den sangen også, må sies).

Sjanger

Norsk på Norsk

Denne spillelisten samler det beste av norsk musikk – fra gripende tekster til melodier som treffer rett i hjertet. Utforsk både kjente klassikere og nye artister […]

Artister blir berørt av corona-viruset med tanke på å bl.a. holde konserter osv. Hvordan berører dette deg/har det berørt deg personlig, og hva gjør du/har du gjort for å få dagene til å gå?

Jeg har som sagt to små unger så det har mildt sagt ikke vært noe problem å få dagene til å gå, spesielt under lockdown, men! Jeg har prøvd å skrive låter og prøvd å tenke fremover. Jeg prøver å tenke at nå har vi fått denne tiden som egentlig skulle brukes på turnering og spillejobber og den må vi bruke, uten at det skal stresse oss. Det er også ny musikk man kan sjekke ut, man kan prøve å utvikle seg på ting man ikke er så god på, lære seg litt mer gitar eller piano for eksempel. Det er mange ting man kan gjøre, og så er det lov å synes litt synd på seg selv og være litt sur på selve koronaen. Jeg har i hvert fall prøvd å lufte hodet, tenke klart og se fremover. Vi skal holde konserter igjen og det er det man må se frem til.

Hvilke andre planer har du videre i 2020?

Nå er det fullt fokus på å gi ut to singler i løpet av høsten og jobbe med plate som kommer i 2021 i tillegg til å gjøre det så bra som mulig i Stjernekamp. På grunn av koronaen tør jeg ikke å planlegge noe mer. Jeg håper jeg får reist rundt og sunget litt før jul, men jeg tør ikke å håpe på noe. Jeg har funnet meg i at det jeg skal bruke tid på er ting jeg faktisk kan planlegge og gjøre noe med. Ellers så er det bare å vaske hendene og håpe at vi kommer oss ut på veien igjen snart.