Photo: Thomas Mortveit

Ramsalt lager melodiøs powerpop preget av hav og vind

Karmøybandet Ramsalt er ute med EPen «100 Mil» som inneholder fire fine og fengende låter.

Låten «100 Mil» er en drivende «knute på tråden» låt med ukjent utfall som har fått god respons på radio. Den er bl.a. listet på NRK Rogaland og er i skrivende stund på 3. plass på Radio 102, en av Norges største nærradioer sin topp 40 liste. I tillegg er låten «Grove sjø» plukket ut av NRK TV for å være med i et program om Svalbard som kommer til vinteren 2020.

På konsertfronten har Ramsalt gjort en del konserter på Vestlandet i sommer og flere konserter ventes utover. Den 31. august skal de spille i Oslo på Vulkan hvor de skal varme opp for Asle Beck. Vi tok en prat med bandets trommeslager Freddy Knutsen om bl.a. EPen og planene videre fremover.

Kan du fortelle litt om prosessen rundt EPen fra start til utgivelse?

Vi har hatt noen låter liggende en stund og laget flere demoer, så vi ønsket å gjøre et endelig arrangement slik at vi kunne gå videre.

Hva ønsker dere å formidle gjennom den?

Vi ønsker å vise litt av bredden i vår låtskriving og hvor vi befinner oss musikalsk akkurat nå, men det kan nok forandre seg.

Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet?

Bassisten i bandet driver eget studio og har sin tilnærming med looper og pads som underbygger melodiene. Samtidig har vi også ønske om et organisk lydbilde, og vi føler at vi har fått til en fin kombinasjon.

Hva er det spesielle i deres musikalske univers?

Vi er fra Karmøy og preget av hav og vind. Kan vi få lytterne til å høre det er vi fornøyd. Samtidig er vi selvfølgelig preget av musikk fra inn og utland der alle har sine referanser.

Hvilke låt har dere et spesielt forhold til fra EPen?

Låten «Grove Sjø» er den første låten der vi har satt musikk til en ferdigskrevet tekst, så det var for oss en ny tilnærming.

Kan du fortelle litt om responsen som dere har fått på EPen?

Vi har fått positiv respons. EPen er relativt fersk, så det er nok mer arbeid som må gjøres for å gjøre folk utenfor vårt lokale domene oppmerksomme på at vi eksisterer. Nå er det blitt slikt at det er få medier som gidder å anmelde musikk fra artister som ikke er så etablerte. Så en ener på terningen i VG hadde vært noe, om ikke annet så hadde en blitt nevnt.

Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?

Stort sett positivt. Vi har fått flere spillejobber og merker at det er mindre vanskelig å selge inn bandet.

Hvem er Ramsalt og hva er deres musikalske bakgrunn?

Ramsalt er et band som har eksistert i vel to år og er drevet av et ønske om å skape et uttrykk som er umiskjennelig. Den formelle bakgrunnen vår er veldig forskjellig. Gitaristen, Jostein Bergfjord er utdannet på jazzlinjen ved NTNU i Trondheim og kan det meste, mens vokalist Odd Magnus Ferkingstad og jeg, Freddy Knutsen som er trommeslager i bandet har gått livets musikkskole. Når vi spiller live har vi forskjellige musikere med oss.

Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Der tror jeg at vi er veldig forskjellige på noen områder og like på andre, men vi har nok referanser i og med at det er relativt stort sprik på medlemmene aldersmessig. Vi kan kanskje si at den musikken vi lager også er en oppsummering på musikk vi liker.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

Det er mye bra og veldig mye å velge mellom. Jeg hører mye på Geir Sundstøls nyeste album «Brødløs» og så hører jeg også endel på Hellbillies.

Kan dere fortelle litt om en av deres beste opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Vi hadde vår aller første spillejobb i Oslo som Ramsalt tidligere i vår på Herr Nilsen hvor vi hadde med Asle Beck som gjesteartist, og vi var positivt overrasket over responsen og tilbakemeldingene som vi fikk etter konserten.

Sist vi spilte i Oslo møtte vi en kvinne som bodde på hemmelig adresse på et senter for mishandlede kvinner. Med fare for liv og helse stilte hun på vår konsert fordi musikken og tekstene ga henne trøst i en vanskelig tid. Det syntes vi var veldig sterkt.

Hvis dere kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville dere valgt?

Vi kunne gjerne tenkt oss å jobbe med Kåre Vestrheim en gang.

Hvilket scene/sted i Norge drømmer dere om å spille på?

En eller annen festivalscene til neste sommer.

Hvilke planer har dere videre i 2019?

Vi har gjort forskjellige jobber frem til nå alt i fra veldig små intime lokaler til større produksjoner, og vi jobber med en del spennende ting til høsten som ikke er landet ennå. Via felles kjente fikk vi med oss Asle Beck som gjesteartist på vår konsert på Herr Nilsen i vår, og da var vi så heldige å bli spurt om vi ville varme opp for han på et utsolgt Vulkan scene 31. august. Det gleder vi oss til og håper at det er bra med folk når vi begynner.