Photo: Ingrid Jackson

Det er umulig å ikke bli berørt av låtene til Anders Trongaard

Anders Trongaard er en låtskriver med mye på hjertet, og som også, for noen kjent fra bandet Solør. Med en jordnær, sår og følsom stemme og med en dyp og ekte innlevelse leverer denne solungen sjelevekkende musikk. 29 år gammel fremlegger han tekster og formidling som kan myke opp selv det tøffeste hjerte. Fredag 17. januar slapp han sitt første soloalbum, «Aldri tapt meg selv» som er denne «Ukens album» på NPS Music.

Albumet er proppfullt av hans egne personlige erfaringer, og som tar for seg tøffe temaer – sjelen er til å ta og å føle på. Dette er ekte og nært, og i de ærlige tekstene hans vrenger han sjelen sin og formidler dette må en sår og meget troverdig måte. Det er umulig å ikke bli berørt av låtene til Anders Trongaard.

Hvis vi skal trekke frem tre av hans låter vil det være tredjesporet på albumet, «Du skakke se meg når jeg gråter» som er en helt vanvittig låt. Den er noe av det mest såre og ekte vi har hørt i en låt på lang tid. Man kan rett og slett føle smerten til Anders, og man lever seg inn i den. Helt vanvittig. Låten «Tro» er også en sterk låt som handler om å ha noe å tro på når alt er vanskelig – helt nydelig formidlet. Låten «Unikt» har en tekst om å gi håp til at man aldri må gi seg. «Tro kan flytte fjell og jeg vet hvor jeg skal gå, og jeg har en drøm som jeg vet at jeg skal nå» synger Anders om. Det er et viktig tema han tar opp i denne låten, og at man må aldri må miste troen på seg selv og gi opp.

I ungdomsalderen hadde Trongaard utfordringer med psykiatri og rus. Han var mer borte fra skolen enn på skolen, og slet mye i denne alderen.

I et intervju med iSolør.no sier han blant annet;

«Jeg startet å skrive denne typen tekster allerede da. Etter hvert søkte jeg hjelp for problemene mine, og det gikk bra en periode. Så kom det tyngre perioder igjen. Etter selv å ha vært gjennom dette er jeg veldig opptatt av psykisk helse, og hvor viktig det er», sier Trongaard.

I 2015 var Anders på Sanderud psykiatriske sykehus i tre måneder. Med musikken vil han fortelle andre som sliter at det finnes håp, og at det kommer en vår etter en tung vinter.

«Tekstene skriver jeg gjerne i kontrast. Det handler om tunge ting, men jeg vil formidle at det kommer bedre tider. Etter vinteren kommer sola som skal varme», sier Trongaard.

Vi tok en prat med Anders om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med det personlige albumet, «Aldri Tapt meg Selv». Kan du fortelle litt om prosessen rundt det fra start til utgivelse, og hvordan denne skrive/ innspillingsprosessen har vært for deg personlig?

Takk. Det har vært en lang, givende og krevende prosess. Tanken om album har nok vært med meg helt fra jeg var barn. Det var først i 2014 jeg så det som sannsynlig da jeg begynte å spille inn demoer. Andre prosjekter har gjort at jeg har måtte utsette prosessen noe, men da jeg havnet på sykehus med flere blodpropper og var døden nær i 2018 var det ingen flere unnskyldninger. Jeg begynte å planlegge og undersøke med studioer og samarbeidspartnere og ikke minst skrev jeg låter så fort helsen tillot det. I dag er den klar.

Hva handler denne platen om og hva ønsker du å formidle gjennom den?

Platen tar for seg brutale temaer og alvorlige følelser som er veldig personlige for meg. Det er et album jeg vet at mange kjenner seg igjen i og håper at folk tar til seg. Jeg snakker blant annet om rus, kjærlighet og psykisk helse.

Du har stått åpent frem med at du har hatt utfordringer med psykiatri og rus, spesielt i dine ungdomsår og du var også mye borte fra skolen. Kan du fortelle litt om denne tiden, og hva du selv føler ble vendepundet for deg for å komme deg ut av dette?

Det handlet vel mye om at jeg ville passe inn, jeg følte meg annerledes og uønsket på mange måter. Det er ikke før jeg har blitt eldre at jeg har klart å se meg selv og analysere hva som lå bak valgene jeg tok den gang. Vendepunktet var helt klart at det en dag gikk opp for meg at jeg ikke kjente igjen meg selv lenger. Da søkte jeg hjelp ganske raskt.

Anders har så mye på hjertet, og åpenheten gjør ham nesten hudløs

Britt Ellen Negård, Glåmdalen

Du har uttalt at med musikken så vil du fortelle andre som sliter at det finnes håp, og at det kommer en vår etter en tung vinter. Kan du fortelle litt om dette, og om hvilke reaksjoner og tilbakemeldinger du har fått på albumet ditt så langt?

Jeg har stått i mye motgang både psykisk og fysisk de siste årene også med psykiske utfordringer og litt mer akutt med innleggelse og operasjoner som følge av blodpropper. Jeg har også opplevd at det finnes en vei ut. Det gjør at jeg vet hva jeg snakker om. Utfordringen er selvsagt å treffe mennesker med dette budskapet. Jeg skriver ikke om disse temaene bevisst. Det er ikke et valg jeg har. Når det presser så må det ut, og for meg er dette en stor del av terapien.

Jeg mottar både tårer, glede og fortvilelse i tilbakemeldingene mine. Det beste jeg vet er å finne ut hva dette gjør med andre mennesker. Et par eksempler på tilbakemeldinger kan være: «Endelig noen som setter ord på det jeg føler», «den låten handler om meg» eller «jeg kom meg gjennom en tung periode på grunn av den låten». En god følelse å treffe noen så nært, men leit å høre at så mange har det sånn.

En helt fantastisk artist som har evnen til å treffe alle nervetrådene i kroppen din! Super glad for at det finnes slike musikere i verden

Hvilke tanker har du gjort dere rundt lydbildet av dette albumet?

Lydbildet ble til underveis og er veldig organisk. Jeg ville ha det nakent, men med massive kor og perkusjon hvor det trengtes. Jeg har med meg fantastiske musikere som jeg ikke hadde klart meg uten.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Jeg vil si formidlingen, ærligheten og nærheten.

Hvilke låt(er) har du et spesielt forhold til fra platen, og hvorfor?

Alle låtene på albumet er der av en grunn, og det er vanskelig å trekke ut bare noen. Jeg har lange historier om alle låtene. Det er sånn jeg skriver.

«Varmere land» er en hjerteskjærende historie basert på noen jeg kjenner.

«Du skakke se meg når jeg gråter» handler om å stå nær noen uten å ønske å vise dine svakheter. Denne ble til etter perioder med angstanfall og mye alenetid hvor det var vanskelig å forklare hvordan jeg hadde det.

«Min far» er en låt om det nære forholdet jeg har til min far tross alt jeg utsatte han for i ungdommen.

«Alkoholikerne overlever også» er en romantisering av alkoholisme.

Allsidig, Helt rå på scenen, amazing

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste året har jeg vært fokusert. Jeg har sett frem til denne dagen med gru og glede. Det har vært filming av videoer, innspillinger og låtskriving.

Hvem er Anders Trongaard og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg er en gammel sjel med mye på hjertet. Musikken har dratt meg i mange retninger opp igjennom. Jeg har mange års erfaring med både rock, metal og hiphop. Inspirasjonen kommer allikevel ofte fra 60-tallet med blues og ikke minst soul.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Ray Charles for ærligheten, Beth Hart for råskapen og John Mayer for mangfoldet.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg hører på mye norsk i mange sjangre. Alt i fra Sissel til Magdi, men jeg må si at Ingebjørg Bratland sin stemme gjør meg skjelven.

Sjanger

Norsk på Norsk

Denne spillelisten samler det beste av norsk musikk – fra gripende tekster til melodier som treffer rett i hjertet. Utforsk både kjente klassikere og nye artister […]

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg gjorde nylig en konsert i Elverum hvor folk overdøvde meg med allsang. Sånne øyeblikk er alltid rørende. Jeg ble fridd til en gang, haha.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Jeg kunne nok tenkt meg å jobbe med de gamle gutta. Halfdan, Øystein, Ole og Bjørn for eksempel, men det var den stemmen til Ingebjørg da.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller kun en pleasure og hvorfor akkurat denne?

Whitney Houston med «I wanna dance with somebody» fordi THATS MY JAM!

Hvilket scene/sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Sentrum Scene er drømmen per i dag – som avslutning på en turné for eksempel. Første gang jeg spilte mine låter på en lokal café og det faktisk kom folk.

Hvilke planer har du videre i 2020?

Jeg har ingen konkrete planer. Management, band og å turnere hadde vært deilig. Ellers fortsetter jeg å skrive. Det vil jeg alltid gjøre.