Foto: Birgitte Ager-Hanssen

Cashmere Factory leverer et debutalbum vi virkelig koser oss med

Del Tweet

Cashmere Factory slapp sitt lovende debutalbum ”Heights Resort” fredag 24. februar, og som er denne ”Ukens album” på NPS Music.  Bandet er et unikt og kontinuerlig utviklende band. Lydbildet inneholder et stort landskap, hovedsakelig på grunn av hvordan bandet omfavner hverandres forskjeller i musikken. Forskjellige påvirkninger, stilarter og idéer kombinert er det som gjør ting interessant, og svært uforutsigbart. Det er en opplevelse å lytte på materialet – noen sanger svever med solide rytmer og lekende gitarer, mens andre tar deg gjennom en berg  og dalbane av crescendoer, eller overrasker deg med fet synth-basert indiepop.

Albumet inneholder absolutt flere sterke låter, og med frontmann Fredrik Norviks meget sterke vokal, pakket inn med fengende arrangementer, overraskelser og en fantastisk produksjon er dette en plate som vi virkelig koser oss med.

Sterke spor å nevne er ”Heights”, ”Paw”, ”Love Bazaar”, ”Young”, og albumets aller sterkeste spor er låten ”Differ Stiffer” som er en høydare av en låt som ikke minst viser hva som bor i dette bandet, og for en vokalist dette bandet har – en juvel uten tvil. Dette er etter vår mening en åpenbaring av en låt – så sterk, så vakker og så mektig som nesten får deg til å begynne å grine. Denne låten kan fort komme til å markere seg om en av årets sterkeste låter i 2017, og kanskje det er nettopp også denne låten som de kan ta med seg ut i verden å markere seg internasjonalt med?

I 2016 vant de Musikkprisen 2016, og Asbjørn Slettemark som var en av dommerne, uttalte dette:

“Vi stemte hver for oss, men jeg tror alle hadde Cashmere Factory på topp. De toppa i alle fall lista mi, sier Slettemark. Bandet klarer å ta gode låter ut på scenen og gjøre veldig mye mer av dem. Spesielt vokalisten Fredrik Norvik er sterk. Han har masse stjernekvalitet i stemmen og et helt eget nærvær. Musikernes måte å være på skaper bånd til publikum. De lager en hel liten fest av de to finalelåtene sine. Gir dem nytt liv. Dette bandet var klart best.”

I skrivende øyeblikk har de nærmere 300 000 lytt på Spotify. Låten “Paw” er også med på sesong 2 av Unge Lovende. Albumet er produsert, mikset og mastret av Henning Svoren på Ocean Sound Recordings. Innspillingen er støttet av Stiftelsen Kjell Holm og bandORG.

Gratulerer med det fine albumet ”Heights Resort”. Kan dere fortelle litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse? 

Tusen takk for det. Vi er veldig stolte av det vi har fått til. Det begynte vel egentlig når vi ble spurt om å spille på Jugendfest 2014. Den sommeren la vi bort alt vi hadde skrevet før, og nærmest flyttet inn på øvingslokalet hvor vi skrev helt nye låter til festivalen. Opptredenen gjorde at vi fikk muligheten til å spille inn noen dager ved Ocean Sound Recordings. Nok en gang skrotet vi alle låtene vi hadde laget og begynte å skrive på nytt, hvor vi fort kom frem til at dette blir et debutalbum. Gjennom to runder i studio fikk vi spilt inn en del låter, og endte opp med de 10 låtene som er på platen nå.  

Hva handler dette albumet om og hva ønsker dere å formidle gjennom det? 

Albumet handler kort sagt om samspillet mellom to personer, og utviklingen av forholdet deres.  Heights Resort handler om en tilstand man vil oppnå, en slags nirvana – dette fysisk representert på albumcoveret.  

 Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet av dette albumet? 

Lydbildet er et resultat av svært ulike personligheter. Hele gjengen har hele tiden mange ideer som til sammen har blitt Heights Resort. Selv om låtene kan oppleves som svært ulike, er det en klar rød tråd gjennom hele platen. Dette mener vi er en av våre sterke sider som band – hvor ulike vi er som individer, noe som gjør at lydbildet fort blir svært interessant og varierende. 

Hvilke låter fra albumet har dere et spesielt forhold til? 

Dere får nok seks forskjellige svar hvis dere spør hver enkelt av bandmedlemmene. Likevel er ”Differ Stiffer” en låt som absolutt er verdt å nevne her. Det er noe med samspillet mellom lyrikken og det instrumentale som gjør at låten gir noe helt spesielt. En annen låt å trekke frem er ”Mosey”. Den har et annet preg enn de andre låtene på platen som er ganske fett. Vi endte opp med en helt annen stil som var utrolig spennende å utforske.  

Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett? 

Musikkprisen var den første og mest definitive hendelsen for året. Deretter var det å fullføre innspilling av platen og å spille konserter. Vi har sluppet singler også, noe som har satt oss mer og mer på kartet, og gitt oss noen fantastiske milepæler etter hvert som vi har vokst. Deretter kommer selvfølgelig Trondheim Calling, som var en veldig givende opplevelse i seg selv. Ikke minst har vi utviklet oss veldig som musikere og lært mye om musikkbransjen, som kommer godt med når man gir ut uavhengig. 

Dere vant Musikkprisen i 2016. Kan dere fortelle litt om det og hva det har gjort for deres videre karriere? 

Det var ikke bare det å vinne Musikkprisen som har gjort noe for oss videre, men hele prosessen og hvordan vi jobbet for å få det til. Det var ikke bare å møte opp å spille. Vi lærte svært mye om promotering, rett og slett å skape litt hype rundt det. Vi fikk derav mye støtte og jeg tror mange så hvor seriøse vi var – ikke bare det kompisbandet i gata. Musikkprisen har i tillegg hjulpet oss med mer studiotid for kommende utgivelser. Det var altså mye mer enn en pris. Vi lærte om oss selv som band og hva vi kan få til på relativt kort tid, og med fulle hender.

Hva vil dere si er det spesielle i deres musikalske univers? 

Låtene vandrer og på mange måter tar man lytteren med på en reise. Vi er alle veldig opphengt i detaljer, og liker ikke når ting blir for repetitivt. Det går litt tilbake til lydbildet og hvordan vi er som personligheter. Fredrik sin vokal må også nevnes, som blir dratt frem gang på gang i anmeldelser av konserter som noe særegent. 

Hvem er Cashmere Factory og hva liker dere å gjøre på fritiden? 

Vi liker alle å drive med musikk. Mye av fritiden går til det også, ettersom vi alle studerer og spiller i et band hvor vi spiller mye. Det er faktisk bare Mathias som har gått på musikklinjen. Fredrik studerer nå musikk på Westerdals, men ellers er vår musikalske bakgrunn det at vi har spilt i band svært lenge. 

Medlem for medlem er vi: Daniel – spiller bass og bor i London hvor han tar master i international business. Andreas – spiller gitar og er snart ferdig med bacheloren sin i økonomi og forretningsjus. Fredrik – vokalist og studerer populærmusikk på Westerdals. Jonas – gitarist og studerer for å bli lærer på HiOA. Oscar – keyboardist og studerer Nordiske språk på UiO. Mathias – trommeslager og studerer for å bli sykepleier på NTNU Ålesund.  

Hvordan er samholdet i bandet, og hva gjør dere for å inspirere hverandre og gjøre hverandre gode? 

Vi er en gjeng med kompiser som rett og slett elsker å drive med musikk. Med det er mye gjort. Likevel har vi en utfordring ved at vi ikke alle er samlet på ett sted, men vi er 4 som er samlet i Oslo og får benyttet oss av øvingslokalene til Westerdals. Selv om dagens løsning ikke er ideell er det en midlertidig løsning som fungerer. Det positive er at det er ekstra gøy når vi samles – og vi må bare si at vi stadig imponerer oss selv over hvor effektive vi kan være når vi først samles og skal få ting gjort. På sommerstid har vi som regel mye samvær rundt studiotid, låtskriving og konsertvirksomhet. Et viktig rituale vi har hvert år er vinterblot – et heftig julebord der vi spiser og drikker alt som er godt. Et høydepunkt hvert år. 

Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder, evnt. hvem og hvorfor?

Her også får dere nok igjen 6 forskjellige svar, men Radiohead er et viktig band for oss alle. De har vi hørt på mye gjennom livene våre, og har påvirket oss som musikere. Ellers har alle mange inspirasjonskilder som har påvirkning på forskjellige områder. 

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden (og hvorfor)? 

Det var mye bra på Trondheim Calling! Vi hadde gledet oss veldig til å se Hajk, og ble imponert. De leverte virkelig. De kommer nok til å bidra med mye til norsk musikk i tiden framover. Flere av oss hører mye på John Olav Nilsen og Nordsjøen fortiden. Den nye platen blir nok en klassiker. Emma Jensen imponerte oss også veldig med sin Closer. Fet produksjon! Også Emilie Nicolas da, som fort er Norges beste stemme. 

Hva er det morsomste/sprøeste/mest spesielle dere har opplevd så langt som artister/band? 

Noe av det mest spesielle er når vi ble annonsert som vinner av Musikkprisen, og skulle opptre med låta vi vant med, “Paw”, en gang til. Stemningen var helt ubeskrivelig, og plutselig på slutten av låten ser vi Fredrik klatre opp på riseren til trommene, ta sats og ta det høyeste hoppet vi noen gang har sett. Det var faktisk det høyeste hoppet noen gang! Slike øyeblikk gjør alt verdt det. 

Det er også helt magisk å bo på Ocean Sound Recordings. Det føles litt som alt annet opphører å eksistere. Vi er bare en gjeng kompiser som får spille inn musikken vi elsker, og i helt eksepsjonelle omgivelser! 

Kan dere fortelle litt om en av deres beste minner/opplevelser fra en av deres liveopptredener?

 Første dagen vi spilte på Trondheim Calling. Vi var første band ut på Olavshallen og vi ante virkelig ikke hvor mange som kom til å komme. Det var vel et år siden sist vi spilte i Trondheim. Det fylte seg opp og stemningen var topp! Flere i publikum kunne teksten på “Young” som vi hadde nettopp gitt ut, noe som er gøy fordi det er ikke alltid lett å komme gjennom i ett så mettet marked som musikken er. Også det å få spilt på Jugendfest rett etter en lang sommer med mye arbeid, føltes også godt. Det var fantastisk å vise flere nye låter for første gang og føle hvor mye vi hadde forbedret oss fra sist vi spilte på festivalen. 

Hvilke musikalske planer har dere videre i 2017? 

Vi har mange planer fremover – Det er bare å følge med!

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]