Silja Sol
Artist

Silja Sol

NPS anbefaler

Konsertbilletter

Ticketmaster

Vår musikkvideokanal på YouTube

YouTube

Følg NPS Music på Facebook

Om Silja Sol

Fredag 6. mars 2020 slapp Silja Sol sitt fjerde album «På ekte» som hun har fått flotte anmeldelser for.

«Denne platen er skrevet på samme måte som «Ni Liv» sammen med produsent og co writer Fredrik Vogsborg. Jeg har tatt utgangspunkt i Vogsborgs instrumentaler, og kommet med melodi og tekst-forslag inspirert av stemningene i skissene hans.»

«Samarbeidet har gått knirkefritt og vært veldig spennende, og denne platen beveger seg mer i det melankolske landskapet når det kommer til tekst, og stemning, og er energisk i produksjonene. Det er på en måte en hale av «Ni Liv», hvor låtene handler om liv og død, frustrasjon, kjærlighet, og humør. Jeg har gått veldig inn i kjernen av følelser, og syns denne platen representerer mange av mine grunnleggende spørsmål og tanker som menneske.» – Silja Sol

En gang tilbake på 90-tallet sitter en fem år gammel Silja Sol godt plassert på stuegulvet foran familiens stereoanlegg. På anlegget snurrer Mozarts Tryllefløyten-arie; et stykke beryktet for sine halsbrekkende løp og høye toner. Silja synger med av full hals – man skal tidlig krøkes om man god musiker vil bli.

Under artistnavnet Silja Sol ga hun ut debutalbumet «På hjertet» i 2014 på bergenslabelet Eget Selskap. Silja byttet formelt mellomnavn til Sol da hun fylte 18 – «i stedet for å ta en tattis». «På Hjertet» ble nominert til Spellemannsprisen 2014 i kategorien viser, og ble etterfulgt av kritikerroste opptredener på blant annet Øya, Slottsfjell og Bergenfest.

I 2014 var popartisten Aurora Aksnes på utkikk etter en korist og keyboardist, og Silja ble rekruttert inn i bandet hennes. Og siden den tid har Silja turnert verden rundt med Aurora. I 2016 kom hennes andre album «Væremeh», også produsert av Kato Ådland. Platen fikk gode anmeldelser, og flere begynte å få opp øynene for Siljas oppriktige og sjangeroverskridende popmusikk.

I 2017 kom tredje fullengder, «Ni Liv», med Fredrik Vogsborg (Casiokids, Aurora) i rollen som produsent. Med en energisk, dansbar beat og et fyldig elektronisk lydbilde signaliserte den et tydelig sjangerskifte. Tekstene ble også mer alvorstunge. Der hvor tematikken tidligere kretset rundt motiver som åpenhet og nysgjerrighet, dreide «Ni Liv» seg om liv og død, uendelighet, evighet og eventyr. Med dette albumet innkasserte hun sin første Spellemannpris i klassen indie.

Beskrivelse fra Silja selv om låtene på albumet «På ekte»:

Superkresen

Handler om motgang, og å bremse seg selv. Stille seg spørsmål, usikkerhet, hvorfor kan det ikke bare gå min vei snart, gjør jeg noe feil? Er ikke veldig kresen en gang, og synes det kan gå litt lettere snart…bør jeg være mer kresen? Eller mindre?

Frodig

Inspirert av en drøm jeg hadde, hvor det kom en ny livsform til jorden som bestod av en fargerik masse som spredte seg utover og fylte sprekker, litt som en klatreplante, men av og til som en klump med gelé.. veltet seg over alle tomrom. Usikker på om det var en trussel eller en redning. Også inspirert av klima. Ta vare på jorden.

Hatten

Handler om å rydde litt opp i ting, gi slipp på det du ikke trenger. La hatten falle av om det blir for mye. Ikke ta livet så dønn seriøst og tungt alltid. La ting skje og ta det litt på sparket.

Hultertilbult

Kjærlighet som ikke fungerer. Når den du har elsket/elsker tar alt fokus på en negativ måte. Hvor vondt det kan være å være forelsket, hvor naken og sårbar man kan føle seg. Vondt på en god måte?

Klatrer

Handler om å klatre litt ut av hodet sitt, få perspektiv, ut av hodet, og alle banene man kan kjøre seg fast i inni der. Se ting fra utsiden, la kroppen stå igjen. Få overblikk (også handler den gjerne om en liiiten trip, men det trenger vi ikke gå inn på).

Kometen

Inspirert av barndommen og mummitrollet. Da jeg var liten var jeg ikke så glad i å sove, ville ikke gå glipp av noe, var veldig nysgjerrig. Også det å kunne gi fra seg ansvaret og likevel føle seg trygg. Kontrollbehov. For eksempel når man sover og er helt forsvarsløs.

Merkelig

Siste sang vi spilte inn på denne platen. En mørk, tung høstdag. Funfact; jeg var i skikkelig dårlig humør. Produsentene ville ikke gi seg, selv om jeg bare sa nei til alt og strengt tatt furtet og var vanskelig. Så klarte de å skvise en tekst ut av meg, og noe vokal. Det ble en veldig fin og myk sang, og jeg er veldig glad for at de lot meg være så sur i studio.

Løgneren

Handler om å leve en stund i en løgn, vite at det ikke varer, men være med på eventyret likevel. Fordi det er en helt ute situasjon, som man bare mååå være inne i. Selv om man vet det er helt dust.

Ingen lek

Handler om vonde følelser som må ut. De må gjerne tvinges ut, bearbeides, man må tygge på det og spytte det ut. Handler om å bli sett og hørt, men mest om å akseptere seg selv og det man står i, jobbe med det man har, selv om det kan være tungt. Gjøre så godt man kan.

Nøytralisert

Personlig tekst. Handler om å være ærlig, men også å passe på seg selv. Kanskje man må begrave noe, for å bevare noe. Gi slipp på en følelse for eksempel, et forhold, eller en del av seg selv for å få plass til å bli noe mer. Starte på null, jevne ting ut og bygge det opp igjen. At vi mennesker består av både godt og vondt for å være hele. Det er en sammensatt reise.

Innlegg

Silja Sol med nydelig og ekte melankoli
Intervju

Silja Sol med nydelig og ekte melankoli

Silja Sol slapp sitt fjerde album, «På ekte» fredag 6. mars, og som er denne «Ukens album» hos NPS Music. Hennes tidligere album har høstet gode [...]

Silja Sol – Dyrene
Musikkvideo

Silja Sol – Dyrene

Silja Sol

Silja Sol – Ni Liv
Musikkvideo

Silja Sol – Ni Liv

Silja Sol

20+5 Spillelister

Silja Sol 20+5
20+5 Spillelister

Silja Sol 20+5

20+5 er en serie fra NPS Music hvor norske artister har plukket ut sin topp 20 liste med norske låter, og lagt på 5 av sine [...]