Nils Petter Molvær
Artist

Nils Petter Molvær

NPS anbefaler

Konsertbilletter

Ticketmaster

Vår musikkvideokanal på YouTube

YouTube

Følg NPS Music på Facebook

Om Nils Petter Molvær

Nils Petter Molvær (født 18. september 1960 i Langevåg på Sula) er en norsk jazztrompetist, komponist og produsent. Han betraktes som en pioner i å kombinere jazz og elektronisk musikk. Han har mottatt en rekke priser, blant annet fire Spellemannpriser som soloartist og tre som medlem av bandet Masqualero.

Molvær vokste opp i Sula på Sunnmøre og ble kjent med musikk i tidlig alder gjennom faren, jazzmusikeren Jens Arne Molvær. I 1979 begynte han å studere ved Trondheim musikkonservatorium, og fra 1982 ble han medlem av bandet Masqualero, sammen med den jevnaldrende saksofonisten Tore Brunborg og den mer rutinerte komp-seksjonen bestående av Jon Balke, Arild Andersen og Jon Christensen. Bandet eksisterte i 10 år, ga ut fire album og vant tre Spellemannpriser.

Både gjennom Masqualero, som produserte fire album på 80-tallet, og andre prosjekter som Oslo 13 utviklet Molvær gradvis sin interesse for elektroniske virkemidler i jazzmusikken. Som etterspurt solist både i Norge og utlandet ble han i 1996 tildelt Kongsberg Jazzfestivals første musikerpris. Bestillingsverket Labyrinter, til Vossajazz året etter, regnes gjerne som det første eksempelet på at Molværs særegne uttrykk hadde slått ut i full blomst.

I 1997 debuterte Molvær som soloartist på plate, med albumet Khmer for den tyske kvalitetslabelen ECM. Platen var blant de første vellykkede eksperimentene med å kombinere jazz med samplere og lydbehandlere, breakbeats, ambient og house. Med et salg på over 200 000 eksemplarer ble Molvær umiddelbart en ettertraktet konsertattraksjon i hele Europa. For albumet fikk han Spellemannprisen 1997 i åpen klasse og året etter fikk han Gammleng-prisen i klassen jazz.

Senere har han fulgt opp med en rekke plater i samme ånd. Han fikk Spellemannprisen 2000 i åpen klasse for Solid Ether og Buddyprisen i 2003. For albumet ER fra 2005 fikk han enda en Spellemann i åpen klasse. I 2010 ble han tildelt Edvardprisen i åpen klasse for albumet Hamada og i 2016 fikk han Spellemannprisen i klassen jazz for Buoyancy.

Hans musikalske forbilder er bla. Don Cherry, Miles Davis, Brian Eno, Billie Holiday, Bill Laswell og Joni Mitchell.

Innlegg