Mayhem
Artist

Mayhem

NPS anbefaler

Konsertbilletter

Ticketmaster

Vår musikkvideokanal på YouTube

YouTube

Følg NPS Music på Facebook

Om Mayhem

Mayhem er et norsk black metal-band som siden starten i 1984 har vært inspirasjon for mange band innen sjangeren. Bandet består av Attila Csihar som vokalist, Necrobutcher på bassgitar, Hellhammer på slagverk, Teloch på gitar og fra 2012, Charles Hedger på live-gitar. Bandet har gjennom 32 år vært gjennom en rekke endringer som har påvirket bandet i stor grad. Mayhem fremstår i dag som pionerer innen sjangeren og har en stor fan-base over hele verden. Inspirert av grupper som Venom, Slayer og Hellhammer ble Mayhem dannet i 1984 av Euronymous (Øystein Aarseth), Necrobutcher (Jørn Stubberud) og Manheim (Kjetil Manheim) på henholdsvis gitar/vokal, bass og trommer. Denne besetningen ga senere ut demoen Pure Fucking Armageddon i 1986. Senere ble Maniac (Sven Erik Kristiansen) og Messiah (Eirik Norheim) rekruttert, begge på vokal, og bandets første fullengder, Deathcrush ble gitt ut i 1987. (De første tusen eksemplarene ble raskt utsolgt, og den ble trykket opp på ny i 1993 av labelen Deathlike Silence Productions (tidligere Posercorpse). Både Maniac og Manheim forlot bandet sent i 1987. Etter et mellomspill med Kittil Kittilsen og Torben Grue fra bandet Vomit ble besetningen stabilisert med Per Yngve «Dead» Ohlin og Hellhammer (Jan Axel Blomberg) på henholdsvis vokal og trommer. Konsertene med Dead blir i dag sett på som legendariske på grunn av hans fremtoning og nerve på scenen.

Den 8. april 1991 begikk Dead selvmord ved å skjære opp pulsårene før han skjøt seg selv i hodet med en hagle. Han etterlot seg et avskjedsbrev hvor han beklaget alt blodet samt en unnskyldning for å ha avfyrt våpen innendørs. Euronymous fant liket, men i stedet for å kontakte politiet umiddelbart gikk han til nærmeste butikk hvor han kjøpte et engangskamera for å fotografere liket. Et av disse bildene ble senere brukt på plateomslaget til det colombianske bootleg-albumet Dawn of the Black Hearts fra 1995. Albumomslaget er i senere tid blitt kåret til tidenes mest kontroversielle. Ubekreftede rykter skulle siden ha det til at Euronymous tok deler av Deads hjerne som han så skulle ha spist, og laget smykker av deler av Deads skalle. Bandet har senere gått ut og avkreftet det første ryktet og bekreftet det andre. Euronymous delte ut disse smykkene til norske og svenske musikere han mente var spesielt verdige. Deres andre utgivelse kom i 1993, med Live in Leipzig, et album med konsertopptak fra deres første album og låter som senere skulle bli utgitt på De Mysteriis Dom Sathanas, som i dag regnes som en av de store black metal-klassikerne.

Samme år drepte bassisten Varg «Count Grishnackh» Vikernes gitaristen Euronymous. Blackthorn (Snorre Ruch) fra bandet Thorns, som var andre-gitarist i Mayhem i denne perioden, ble dømt som medskyldig.

Senere fulgte albumet Wolf’s Lair Abyss i 1997 og konsertalbumet Mediolanum Capta Est i 1999. I 2000 kom Grand Declaration of War, et ganske eksperimentelt album, der Mayhem tok et sidesprang fra det man kaller oldschool-black metal, altså klassisk black metal, som senere Venom, Bathory, Darkthrone, og følgelig tidligere Mayhem. Elementer av albumet inneholder også industriell metal. Viktige temaer er apokalypse og krig, og låtene er delt inn i ulike stadier av krig.

I 2001 fulgte konsertalbumene Live in Marseille 2000 og U.S Legions og European Legions. I 2004 ga Mayhem ut albumet Chimera som gikk tilbake til de «gode gamle» dager, hvor temaene igjen går over til det morbide og evige. Albumet Ordo Ad Chao kom i 2007 og fikk svært gode kritikker. For albumet fikk bandet Spellemannprisen 2007 i klassen metal.

Innlegg