Hilde Louise Asbjørnsen
Artist

Hilde Louise Asbjørnsen

NPS anbefaler

Konsertbilletter

Ticketmaster

Vår musikkvideokanal på YouTube

YouTube

Følg NPS Music på Facebook

Om Hilde Louise Asbjørnsen

Hilde Louise Asbjørnsen (født 3. juni 1976 i Sykkylven) er en norsk jazzsanger, låtskriver, revyartist og tekstforfatter, kjent fra egne utgivelser og opptredener.

Fredag 3. mai 2019 slapp den kritikerroste og folkekjære jazzsangerinnen sitt 11. album, «Red Lips, Knuckles and Bones» på det tyske plateselskapet Ozella Music, og dette ble feiret med en slippkonsert samme dag på Nasjonal Jazzscene, etterfulgt av en plateslippturné. Det er som tidligere snakk om melodiøs og vuggende jazz, men det svinger denne gangen på en ny måte. Sammen med sitt håndplukkede band presenterer hun en forfriskende miks av jazz, pop og rhythm and blues. Hilde Louises musikalske landskap er tidløst, elegant og drømmende. Asbjørnsens velkjente, luftige vokal og fortellende tekster tar oss med på oppdagelsesferd i et univers som er overraskende og lekent. Hun forteller historier om pulserende hjerteslag, kamp, kraft og røde lepper.

Hilde Louise Asbjørnsen er like mye musiker og poet som historieforteller, noe også dette albumet understreker.

«Dette er historier jeg har jobbet med over lang tid, og jeg gleder meg veldig til å dele dem med verden», forteller Asbjørnsen.

«Jeg er inspirert av verdensbildet og tiden vi lever i, mer enn noen gang. Vår tid preges av løsrivelse. Man vil bort fra systemene, institusjonene, grensene, og mye av det som ble skapt for å ta vare på «de svake i samfunnet». Tilliten til lederne, demokratiet og ren fakta er i fri flyt, og vi bygger nye, høye murer mellom oss. Det føles kaotisk. Jeg tenker at vi må søke etter det som forener og samler oss. Det som ligger i bunnen, vårt felles reisverk», fortsetter Hilde Louise.

«Tekstene mine er også en hyllest til musikken og rytmen, pulsen som en felles kraft, som bor i oss alle. Hjertet slår faktisk i swing time! Jeg tror alle mennesker har en kraft i seg som hindrer oss i å gi opp, får oss til å protestere, flykte og overvinne. Jeg drømmer om at vi skal klare å løfte blikket fra mikro-universene våre og se at vi faktisk er ganske like på tvers av grenser, kjønn og herkomst», oppfordrer musikeren.

«Red Lips, Knuckles and Bones» har fått sitt eget uttrykk som skiller den fra de tidligere utgivelsene, både når det gjelder tekstene og det musikalske uttrykket. Lydbildet er kjøligere og tekstene spinner rundt tiden vi lever i. Albumet leverer alt fra feminint opprør i «Red Lips», til mennesker på flukt i «Don’t Fight The Undertow». Albumet er inspirert av 1960-talls groover á la Duke Pearson og Lee Morgan, med en sveip innom rhythm and blues og selvsagt New Orleans. Godt blandet sammen med en dose feminisme og medmenneskelighet, som avløser hverandre i perfekt, gjennomtenkt harmoni. Tittelen på dette albumet er langt fra tilfeldig. For Hilde Louise Asbjørnsen har rød leppestift blitt et viktig symbol på kvinnelig styrke.

«På albumet hyller jeg røde lepper som et tegn på mot og kraft. I tittelen «Red Lips, Knuckles And Bones» ligger essensen til alle låtene; en søken etter en felles kraft og kampvilje som finnes i knokler og bein, og i røde lepper. Leppestift er mitt våpen mot tunge dager. Jeg tror mange mennesker har slike «uniformer» som vi bruker når vi skal møte hverdagen, de dager man ikke føler seg helt på topp. Røde lepper er for meg også et symbol på kvinnelig kraft og styrke. Albumet er også en kommentar til de inngrodde holdningene som definerer egenskaper som tradisjonelt ble sett på som kvinnelige, som svake. Det handler om at det er mulig å erobre alle områder i livet med femininitet og såkalte «myke verdier» i behold. Platen formidler disse egenskapene som en kraft, ikke som et hinder. På denne måten blir røde lepper et symbol på styrke, og gir makt i møtet med omverdenen. Kort sagt prøver jeg å formidle pågangsmot, kraft og tanken om at livet er en herlig kamp», avslutter Hilde Louise Asbjørnsen.

Innlegg

Delikat, harmonisk og lekent fra en av våre mest folkekjære jazzartister
Intervju

Delikat, harmonisk og lekent fra en av våre mest folkekjære jazzartister

Den kritikerroste og folkekjære jazzsangerinnen Hilde Louise Asbjørnsen er ute med sitt 11. album, «Red Lips, Knuckles and Bones» som ble sluppet fredag 3. mai på [...]

20+5 Spillelister

Hilde Louise Asbjørnsen 20+5
20+5 Spillelister

Hilde Louise Asbjørnsen 20+5

20+5 er en serie fra NPS Music hvor norske artister har plukket ut sin topp 20 liste med norske låter, og lagt på 5 av sine [...]