Artist

Hanne Tveter

NPS anbefaler

Konsertbilletter

Ticketmaster

Vår musikkvideokanal på YouTube

YouTube

Følg NPS Music på Facebook

Om Hanne Tveter

Hanne Tveter, (opprinnelig fra Skarnes) regnes som Norges fremste vokalambassadør i landskapet mellom latinsk, spansk og norsk tradisjonsmusikk, og samarbeider med noen av Mexico og Spanias fremste jazz- og flamencomusikere i tillegg til de fremste norske musikerne innenfor latinamerikansk musikk. Musikalske sjangermøter av høy kvalitet er Hanne Tveters varemerke.

Onsdag 11. november 2020 presenterer hun teaterkonserten «Kunsten å overleve døden – en hyllest til Frida Kahlo» på Riksscenen i Oslo.

«Kunsten å overleve døden» er basert på den sterke livshistorien og kunstverkene til Frida Kahlo. – En en deilig overdose av fargegnistrende hjerte og smerte – der man får oppleve noen av Fridas favorittsanger, sunget av Tveter. Med på scenen er også hennes gnagende indre (spilt av Zoe Rodgers), og et helt – og noe uvanlig – band, der selveste Døden (Antonio Torner) spiller tromme. En både dypt alvorlig, menneskelig og morsom forestilling..

Forestillingen formidles på både norsk og spansk, med Fridas egne ord om livet og kunsten flettet inn i et fengende meksikansk repertoar fra det mest sarte og introverte til skarpt høygir, blant annet fra Tveters album «México En Mi» (2017) og «Cruxando Fronteraz/ Å krysse grenser» (2011).

Sistnevnte album som skulle vært utgitt høsten 2010 og med lanserings konsert på nyåpnede Riksscenen, ble utsatt, da Tveter kom brått på sykehus og konsekvensen av en kraftig infeksjon og overskridelse av egne tålegrenser førte til at hun utviklet myalgisk encefalopati (ME) og selv har måttet håndtere mye smerte, push-crash reaksjoner og en kropp som ikke lar seg presse selv om man vil.

Tanken om å iscenesette Frida var ikke ny, men fikk en helt annen dimensjon fra en sykeseng på Lovisenberg, der hun fordypet seg i Kahlos dagbok.

På selveste ti års markeringen for samarbeid med jubilanten Riksscenen og for hennes egen livsomveltning settes nå forestillingen opp her.

Tilbakemeldinger på forestillingen etter Oslo Operafestival 2019:

«En eksplosiv og strålende musikalsk forestilling. Fantastisk er ordet! Jeg gir forestillingen og Hanne terningkast 6» – Kjersti Strøm Gjermundrød (publikum)

«Hanne Tveter er et fyrverkeri i forestillingen om Frida Kahlo. Sammen med elektriske musikere byr hun på en forestilling du ikke vil glemme. Publikum var over seg av begeistring under Oslo Operafestival 2019» – Gjøril Songvoll (festivalsjef)

For snart 15 år siden hadde Tveter sitt første besøk i museet «La Casa Azul» i México City. Allerede da ble tanken om en fremtidig forestilling om Frida Kahlo født. I tida mellom tanken og denne forestillingen skulle hun lære mye om meksikansk kultur, hverdagsliv og musikk og kanskje enda mer om seg selv og livets uforutsigbarhet.

México har vært Tveters andre hjem i mange år. Hun har vært og reist mye i landet, spilt med fantastiske musikere og hentet inspirasjon til flere av albumene sine.

Vinteren for 10 år siden var hun tilbake i Fridas hus for å hente inspirasjon, samme høst kom hun selv brått på sykehus med en kraftig infeksjon og måtte avlyse flere konserter og utsette album release. I sykesengen i en blanding av full fornektelse likevel underbevisst klar over at mye ikke ville bli som før, leste hun Fridas dagbok, som ga henne nye verktøy til å forstå.

Konsekvensene av infeksjonen og overkjøring av egne tålegrenser førte til at hun utviklet myalgisk encefalopati (ME) og i lange perioder har måttet håndtere både mye smerte, push-crash reaksjoner og alenehet med en kropp som ikke lar seg presse selv om man vil. I likhet med Frida ble Tveter tvunget til tålmodighet, og overgivelse til egen kropp og sjel og kraft.

– Det ligger en ekstrem kjærlighet og stor investering i å leve som kunstner eller som utøver, for å relatere til min egen situasjon. Frida malte – jeg synger, gründrer, søker, tilbyr og sloss for å sette mine egne idéer og musikk ut i livet. Det har vært sånn siden jeg var helt ung, og mer enn en gang har jeg ønsket å gi opp.

Men kunsten er større enn logikken, heldigvis. En utrettelig og dyp drivkraft, forteller Hanne.

– Jeg har også forsøkt å finne ut hva smerten kan brukes til. På den måten skjønner jeg så godt hvorfor Frida malte som hun gjorde. Ironisk nok er det først når kroppens og sjelens smerteterskel strekkes at vi virkelig blir kjent med alle kroker i oss selv, – Hanne Tveter.

Diskografi:

México En Mi (2017)

My Footprints (2016)

Oslo-Madrid (2015)

Samba For Alle (2015)

Cruxando Fronteraz/Å krysse grenser (2011)

My Letter To The World (2008)

Elementer (2001)

Innlegg

Hanne Tveter med kraftfull teaterkonsert og hyllest til Frida Kahlo
Intervju

Hanne Tveter med kraftfull teaterkonsert og hyllest til Frida Kahlo

Onsdag 11. november presenterer Hanne Tveter «Kunsten å overleve døden – en hyllest til Frida Kahlo» på Riksscenen i Oslo sammen med sitt norsk-meksikanske band, skuespiller [...]

Hanne Tveter presenterer sin hyllest til Frida Kahlo
Presseskriv

Hanne Tveter presenterer sin hyllest til Frida Kahlo

«Kunsten å overleve døden» – en hyllest til Frida Kahlo Velkommen til en forestilling basert på den sterke livshistorien og de gripende kunstverkene til Frida Kahlo, [...]

Hanne Tveter & Pepe Rivero er to sterke formidlere på hvert sitt instrument, sang og piano
Presseskriv

Hanne Tveter & Pepe Rivero er to sterke formidlere på hvert sitt instrument, sang og piano

I dette duo konseptet «CubaNoruega» Latin Jazz Folk Songs, forener de sine røtter fra norsk og cubansk tradisjonsmusikk med både jazzimprovisasjon og delikate Latin arrangementer. Repertoaret [...]

Med flere kritikerroste album bak seg er Hanne Tveter ute med sitt femte soloalbum “My Footprints”.
Intervju

Med flere kritikerroste album bak seg er Hanne Tveter ute med sitt femte soloalbum “My Footprints”.

Med flere kritikerroste album bak seg er Hanne Tveter ute med sitt femte soloalbum “My Footprints”. Hun byr på utvalgte klassikere fra jazzens gullalder i lekende [...]

20+5 Spillelister

Hanne Tveter 20+5
20+5 Spillelister

Hanne Tveter 20+5

20+5 er en serie fra NPS Music hvor norske artister har plukket ut sin topp 20 liste med norske låter, og lagt på 5 av sine [...]