Artist

Enslaved

NPS anbefaler

Konsertbilletter

Ticketmaster

Vår musikkvideokanal på YouTube

YouTube

Følg NPS Music på Facebook

Om Enslaved

Et nytt album fra Enslaved er alltid noe spesielt, en begivenhet. Bergensbandet, som av mange regnes som ekstrem-metallens norrøne gudfedre, har gjort det til sitt varemerke å være eksperimentelt uforutsigbare innenfor sin sjanger. Bandets evne til å grave i det musikalske dypet og hente frem tydelige inspirasjoner, for så å kverne dette gjennom sin helt særegent fascinerende oppskrift på sort magi, har gitt publikum et uforglemmelig album for historiebøkene. «Utgard» er fullt av nyskapende, forløsende, hemnings -og barriereløs metal, samtidig som rammene er trygt forankret i bandets historiefortelling, instrumentering og unike øre for detaljrikdom. Albumet grenser til å være provoserende åpent og lekent i sine arrangementer, og sørger for at lytteren vil sitte igjen med et ønske om å høre mer, høre det igjen og oppdage nye detaljer. Enslaved har med «Utgard» gitt ut sitt sterkeste kapittel og sitt aller beste album. Et løft for metal-sjangeren.

Det handler ikke om å unngå frykten for det svarteste mørket; men om å villig og vitende gå inn i dette mørket. La alle de andre bandene synge om Thors mektige hammer og stakkars Odin som henger fra treet i elendige værforhold. Enslaved ser bak speilet og sporer opprinnelsen til de velkjente fablene fra den nordlige verden tilbake til hver og en av oss. «Utgard kan være et utall ting,» sier Grutle Kjellson. «Et bilde, en metafor, et esoterisk sted. Fra norrøn mytologi kjenner vi det som landskapet der jotnene holder til, hvor gudene fra Åsgard ikke har noen form for autoritet eller kontroll. På et psykologisk plan kan det representere søvnens rike, drømmer eller bevisst drømming; yttergrensene for bevisstheten and det som ligger bortenfor, i underbevisstheten. Utgard representerer noe som er vanskelig å mestre, kanskje umulig. Dette «noe» er farlig, kaotisk og ikke kontrollerbart. Likevel er det noe fortryllende over et sted som dette. Det er også her galskapen, kreativiteten, humor og kaos holder til».

Deres nye album er en reise inn i og gjennom dette skyggenes Utgard. Høres det mørkt ut? Det kan du ta gift på! «Utgard» viser Enslaved som både frigjorte og gjennomtenkte; en dødelig kombinasjon som gjenoppliver aggresjonen i deres tidlige verk, mens de samtidig danser grasiøst gjennom deres mest ambisiøse, mest rørende og mest melodiøse partier til nå. En selvmotsigelse? Livet er full av selvmotsetninger.

«Utgard kan være et meget skremmende sted, men det er også det dette albumet handler om;» slår Grutle fast, «å overvinne frykten og å leve med skapningene som finnes her».

Arbeidet med det som skulle bli «Utgard» tok til de siste ukene av 2018, drevet av en plutselig og muligens guddommelig inspirasjon fra de nordlige musene. «Jeg satte meg i stuen med kassegitaren, og plutselig skjedde alt på en gang», minnes en nesten forvirret Bjørnson. «Først skjønte jeg ikke helt hva som skjedde, det var som om all verdens støy samlet seg og fulgte meg hjem. Etter bare to kvelder i stuen begynte de første låtene å ta form. Det var fantastisk, men samtidig ble jeg nesten skeptisk til meg selv siden det hele skjedde så raskt. Jeg la inn en pause før jeg fortsatte, men det gikk fortsatt like fort. Og så snart jeg sendte de første demoene over til Grutle, begynte det hele å rulle i en voldsom fart.»

Enslaved anno 2020 er et band i fantastisk form, et band på sitt mest eksistensialistiske og selvbevisste; stolte bergensere som bærer fakkelen til hjembyens ekstraordinære musikalske historie. «Utgard» viser dem på et stadium der alt de berører blir til gull. Frosne black metal-inspirerte partier går hånd i hånd med raffinerte progrock perler og urmørk, sort trolldom. Det er Enslaved inn til beinet. Nok en gang et band som har kastet av seg den gamle huden, og leverer noen av de korteste sangene på mange år, mens de fortsatt har pakket dem med glitrende detaljer. Bjørnson nikker ærbødig med hodet. «Å lage dette albumet var virkelig spesielt. Vi følte nesten at vi var i Utgard hele tiden, vi var så investert i dette konseptet. I tillegg fikk vi mye hjelp fra værgudene. Vi startet innspillingen i oktober 2019 og var ferdig med å mestre om morgenen julaften – eller Grutle-aften, som er den rette benevnelsen – dette er bursdagen hans. I hele perioden tror jeg ikke jeg opplevde mer enn fem minutter med noe særlig lys utendørs.»

Selv mens de mikset albumet med Jens Bogren i hans Fascination Street Studios i Sverige, befant de seg i en slags konstant snøstorm som raste gjennom de svenske skogene. Uansett ble det en meget positiv erfaring, som Grutle formulerer det: «Alle dro i samme retning og ønsket virkelig å oppnå noe flott her. Jeg tror aldri vi har hatt bedre innspillingsøkter».

Den uvanlig suggererende rock´n roll-vibben på «Urjotun». eller den arkaiske stemmen fra dypet som utgjør «Utgardr», den rasende kraften som driver frem «Flight Of Thought And Memory» eller det elegiske punktumet «Distant Seasons»; de viser alle Enslaved som åpent, mer fokusert og rett og slett mer strålende enn noensinne. Også for Bjørnson er «Utgard» blitt helt spesiell.

«Vi har album som er steg, og vi har noen som er milepæler,” sier han mens Grutle nikker enig. «Jeg tror personlig at «Utgard» er en milepæl på linje med «Frost» og «Below The Lights».

Tiden vil selvfølgelig vise, men å høre en 42 år gammel veteran fra den norske metal-scenen snakke kjærlig og begeistret om hans 15. studioplate, gjenoppretter troen på konseptet «band som varer». Kanskje er nettopp det grunnen til at Enslaved fortsatt etter 30 år nekter å senke standardene de setter for seg selv. Tvert imot, faktisk; de finner alltid nye måter å overgå seg selv på, gjennom aktive tilbakeblikk på egen karriere. «Under innspillingene tenke jeg på den tiden da vi gikk i studio med bare 25 000 norske kroner for å spille inn “Frost», husker Bjørnson kjærlig. «Vi hadde fem dager på å spille inn det hele. Og det gjorde vi. Kanskje jeg trengte den påminnelsen; ikke tenk for mye, og rett og slett spille opp mot det potensialet du har her og nå».

Innlegg

«Utgard» er Enslaved`s beste album og et løft for metal-sjangeren
Intervju

«Utgard» er Enslaved`s beste album og et løft for metal-sjangeren

Fredag 2. oktober slapp Enslaved det kritikerroste albumet, «Utgard» gjennomsyret av nordisk magi, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. Et nytt album fra [...]

ENSLAVED – Urjotun
Musikkvideo

ENSLAVED – Urjotun

Enslaved

ENSLAVED – Jettegryta
Musikkvideo

ENSLAVED – Jettegryta

Enslaved

ENSLAVED – Homebound
Musikkvideo

ENSLAVED – Homebound

Enslaved

Enslaved er nominert til Spellemannspris for albumet «E»
Intervju

Enslaved er nominert til Spellemannspris for albumet «E»

Enslaved er nominert i kategorien ”Metal” til Spellemannspris sammen med Helheim, Satyricon og Whoredom Rife med det slående albumet ”E”. Blir det de som drar hjem [...]

ENSLAVED – Ethica Odini
Musikkvideo

ENSLAVED – Ethica Odini

Enslaved

ENSLAVED – The Watcher
Musikkvideo

ENSLAVED – The Watcher

Enslaved

ENSLAVED – Riitiir
Musikkvideo

ENSLAVED – Riitiir

Enslaved

20+5 Spillelister

Enslaved 20+5
20+5 Spillelister

Enslaved 20+5

20+5 er en serie fra NPS Music hvor norske artister har plukket ut sin topp 20 liste med norske låter, og lagt på 5 av sine [...]