Bjørn Eidsvåg
Artist

Bjørn Eidsvåg

NPS anbefaler

Konsertbilletter

Ticketmaster

Vår musikkvideokanal på YouTube

YouTube

Følg NPS Music på Facebook

Om Bjørn Eidsvåg

Bjørn Eidsvåg (født 17. mars 1954 i Sauda) er en norsk sanger og komponist. Han har utgitt 25 album siden debuten i 1976, og han har blitt tildelt Spellemannprisen fire ganger. Eidsvåg er utdannet cand. theol. ved Det Teologiske Menighetsfakultet i Oslo i 1980 og er ordinert prest. Bjørn Eidsvåg har vært artist siden 1971. Han er forfatter av en rekke tekster og melodier (nærmere 300 titler pr. vår 2004). Alle utgivelsene foreligger på CD. Bjørn Eidsvåg har dessuten medvirket som sanger og tekstforfatter på flere plateutgivelser med andre artister.

Det som på mange måter karakteriserer Bjørn Eidsvåg som artist er at han er prest. Men selv om han er livssynforankret, har han gjennom hele sin karrière stått på retten til å si hva han vil – uavhengig av livssynsbåser. Med tekst og musikk har han vist et sterkt ønske om å kommunisere med alle. Selv definerer Bjørn Eidsvåg seg mer som en kulturarbeider enn som musiker og artist.

Bjørn Eidsvåg slo gjennom for fullt i Norge med utgivelsen Allemannsland som kom ut i oktober 1993. Plata solgte rask over 60 000 eksemplarer. Suksessen ble fulgt opp i 1995 med Landet lenger bak som høsten 1996 passerte 100 000 som den første av Bjørn Eidsvågs plater. Begge utgivelsene ble fulgt opp av store landsomfattende turnéer med fulle hus og varme omtaler i pressen. Med Allemannsland og Landet lenger bak ble Bjørn Eidsvåg allemannseie. Bjørn Eidsvåg er en av Norges mestselgende artister. Samtlige utgivelser som er gitt etter 1996 er solgt i 100 000 eksemplarer eller mer, med unntak av Tapt uskyld (1999). Suksessen nådde nye høyder med utgivelsen Tålt (2002) og over 220 000 solgte plater. Samtlige av de rundt 30 konsertene på høstturneen dette året var utsolgt, og det ble satt opp ekstrakonserter flere steder. Med Tålt toppet Bjørn Eidsvåg VG-lista i åtte sammenhengende uker.

Bjørn Eidsvåg har vært nominert til Spellemannprisen ti ganger, blant annet for Live in Ny York (1981), Passe gal (1983), Landet lenger bak (1995) og På svai (1997). Han fikk Spellemannprisen 1990 i klassen underholdning for albumet Alt du vil ha, ble kåret til Årets spellemann under Spellemannprisen 1997 og fikk Spellemannprisen 2002 i klassen årets låt for duetten «Mysteriet deg» med Lisa Nilsson. Under Spellemannprisen 2006 fikk han tildelt juryens hederspris sammen med Sissel Kyrkjebø og Åge Aleksandersen. Han har i tillegg fått Gammleng-prisen i klassen vise i 1996 og Norsk Artistforbunds Ærespris i 2006. 20. oktober 2008 ble albumet Pust utgitt. Eidsvåg hevder at han ser på platen som den tredje i en trilogi som består av Tålt og Nåde. Sangen «E du den du e» ble utgitt som singel fra albumet.

Bjørn Eidsvåg er engasjert i arbeidet med å fremme norsk populærmusikk. Han har tidligere sittet i styret i GRAMO, og sitter nå som styremedlem i NOPA, TONO og i nyetablerte Norsk Artistforbund.

Eidsvåg er førstevalget som vikarierende programleder når det trengs i P3-programmet Radioresepsjonen, noe som han var første gang i 2009. I mai 2010 opptrådte Eidsvåg med Radioresepsjonen på Rockefeller i deres avslutningsshow, hvor han fremførte «Floden». I tillegg har han vært gjest på programmet, og fått sitt eget kallenavn: «Losen».

I 2010 ga Eidsvåg ut albumet Rundt neste sving som ble en ny salgssuksess. Albumet ble produsert av Thomas Dybdahl og fra albumet ble «Nede for telling» som har tekst av lyrikeren Helge Torvund utgitt som singel. Albumet ble nummer 1. på VG-lista og ble årets mestselgende album i Norge. 21. oktober 2013, ble Bjørns 25. album «Far faller» sluppet i Norge. Singelen «På rett kjøl», med Kurt Nilsen på gjestevokal, ble sluppet fredag 16. august, og nådde helt til 2.-plass på radiolisten. I mars 2014 ble Bjørn overrasket på Senkveld med et hyllestalbum i anledning sin 60-årsdag. Albumet heter Bauta, og inneheholder coverversjoner av Bjørns egnte låter fra artister som Maria Mena, Marit Larsen, Bo Kaspers Orkester og Vamp. Albumet ble laget på initiativ fra Haaland, Eidsvåg & Strøm.

I 2014 lanserte Bjørn prosjektet Klassisk Bjørn Eidsvåg der han spilte inn mange av sine mest kjente låter med Kringkastingsorkestret. Prosjektet resulterte i et album, samt utsolgte konserter i både Oslo Spektrum, og utvalgte konserthus med gjester i 2014. Suksessen ble gjentatt i 2015 med konserter i Oslo Spektrum og DNB Arena i Stavanger.

Innlegg