Ben Lorentzen
Artist

Ben Lorentzen

NPS anbefaler

Konsertbilletter

Ticketmaster

Vår musikkvideokanal på YouTube

YouTube

Følg NPS Music på Facebook

Om Ben Lorentzen

Ben Lorentzen (Finnsnes/ Årnes/ Oslo) skrev sin første sang da han var elleve år gammel. Det tekstlige bakteppet var det samme den gang som nå: alderdom og død, håp og tap, søken etter mening, en åndelig reise mot befrielse. Som voksen fikk han senere høre hvordan enkelte lærere var bekymret for ham, og vurderte å kontakte barnevernet. En elleve åring skulle ikke være så seriøs hele tiden.

“Jeg var en seriøs elleve åring, en gammel sjel ofte tapt i tanker”

Noe distansert fra omverdenen hadde Lorentzen oppdaget musikken og ikke mins låtskriving og dette ble et langt mere attraktivt univers å bevege seg enn det som lå rundt ham. Han vokste opp i et strengt religiøst hjem med strenge regler og mange begrensninger. Musikken ble tilfluktsstedet, et sted man kan puste og drømme.

“Etter å ha skrevet min første sang var jeg “høy” en uke. Dette var noe jeg ikke hadde opplevd før. Dette var min religion, min link til det ukjente, til det mystiske og det åndelige”.

Første musikalske helt var Elvis Presley. Rå, energisk og litt skummel; Lorentzen ble fortalt av sitt miljø at Lucifer selv liknet på Elvis… Men det hindret ikke at han lærte om rock, gospel, country og blues og dette igjen åpnet appetitten for alt amerikansk. Ikke minst biler.

“Å kjøre bil og lytte høyt på musikk er en av livets absolutte høydepunkter”.

Senere oppdaget han Bob Dylan og hans dype, lyriske visjoner, et annerledes innblikk i den frodige amerikanske tradisjonen. Dette la grunnlaget for senere oppdagelser så forskjellige som Paul Simon, Joni Mitchell, Nick Cave, Tool og Soundgarden.

Spor av disse artistene finnes i Ben Lorentzen’s musikk: en sterk, prangende og sensuell verden, et sted hvor hans enigmatiske poesi utforsker nytelse og smerte, håp og angst, kjærlighet og tap. Det rammeverket som omfavner de fleste liv.

Lorentzen har turnert verden over siden han startet sitt første band 16 år gammel. Ben ble første “oppdaget” som låtskriver og fikk kontrakt med EMI Publishing Norge 21 år gammel. Dette førte til samarbeid med Martin Hagfors (HomeGroan 1997), senere Paal Flaata (Rain 2006). Som artist fikk han oppmerksomhet med bandet Brent og top 40 hit singler som “NeedTo Need You” of “True To You” (2002)

Ben Lorentzen bor nå i New Jersey, USA. Hans lange kjærlighet til amerikansk musikk kan høres i hans første solo plate “America” (Nordic 2015) og ikke minst på kommende album “Pains and Pleasures of Intimacy”. Som tidligere utgivelser er dette en balansegang mellom det delikate og det brutalt ærlige, mens denne gangen utforskes også grensene med et mørkere sound og ikke minst pågående rock. Med en klar fot for det tradisjonelle har Lorentzen skjært ut sitt ståsted i indie folk og americana. Han kaller det Suburban Pop Noir.

Musikken til Lorentzen er skapt i New Jersey, det ultimate suburbia, “The Garden State”, “the armpit of the US”, og her fins en rik kulturell arv. Kanskje fordi det alltid har vært New Yorks lille-bror: staten som tok imot julinga, hvor man dumpet søpla, der hvor arbeiderklassen bodde, der du bodde når New York ble for dyrt. New Jersey var i mange tiår like langt unna New York som Ghana, Korea, Pakistan. Eller Norge. Og kanskje nettopp på grunn av denne “under dog” posisjonen så finner du etterhvert storheter som Bruce Springsteen, Meryl Streep, Whitney Houston og Jon Stewart. Det kan komme noe godt fra New Jersey…

Ben Lorentzen har et klart mål med musikken sin. “Jeg forsøker å nå det stille rommet, hvor store tanker tenkes. Blod, tarmer og gjørme. Drømmer, lengsler og åndelighet. Fra et hjerte til en annet, jeg ønsker å trekke en tråd til det stoffet som har truffet meg så sterkt, som har rørt millioner av mennesker og vil fortsette å gjøre det”.

Innlegg

20+5 Spillelister

Ben Lorentzen 20+5
20+5 Spillelister

Ben Lorentzen 20+5

20+5 er en serie fra NPS Music hvor norske artister har plukket ut sin topp 20 liste med norske låter, og lagt på 5 av sine [...]