Foto: Paulina Kolataj

Archer er ute med låt om ensomhet med heltene Erik Og Kriss

Del Tweet

Sammen med sine ungdomsskolehelter Erik Og Kriss slapp Archer nylig låten «Ensom» på Sony Music.

Til tross for at ensomhet kan være et ganske dypt og mørkt tema har de laget en låt som kan snu det til noe fint i stedet, og som får deg til å ville synge og danse med.

Referansen «ensom/en som» hang igjen fra en tidligere låt, og sammen med ideen om å lage en beat inspirert av The Game og 50 Cents «Hate it or love it», der et RnB piano-riff møter hip-hop trommer ble «Ensom» til. Litt à la old school Erik Og Kriss.

«Ensom» handler om å være der for de som betyr mest. Om det er kjæresten, eller en kompis, eller søsteren, eller broren eller han/hun du møter på klubben som trenger å bli med og danse.» –forteller Archer Erik Og Kriss har regjert topplister med hits som «Ølbriller», «Den Låta» og ikke minst «Dra Tilbake» som har drøye 17millioner avspillinger på Spotify. I 2020 gjorde de comeback med et pang da de slapp EP-triologien «Fasade», smekkfullt av gjesteartister som OnklP, Adrian Sellevoll og Oral Bee.

Bak artisten Archer finner vi låtskriver og produsent Christopher Archer. Med over 40 millioner avspillinger på russelåter har han de siste årene utmerket seg som en av de store vokalistene i dette miljøet. Nå skal han vise at det ikke bare er russen han kan glede, men også hele det norske folk. Archer har hatt stor suksess også i Sverige, med både russelåtene og låter laget for det svenske ragger-miljøet. Han slapp låten «Millionær» i 2021, og er nå klar med mer musikk.

Vi tok en prat med Archer om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «Ensom» som du har sluppet sammen med Erik Og Kriss. Kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen og litt om lydbildet i den?

Hei, og tusen takk! Hele idéen med denne låten begynte allerede i fjor sommer. Jeg begynte å spille piano-riffet og setningen «baby, jeg kan se du er ensom» kom til meg med en gang. Jeg ønsket å lage en låt som var litt hip-hop inspirert, men allikevel pop. Jeg føler det er lydbildet som kommer frem i låten. Den har liksom små elementer fra hip-hop, men er en pop-låt på en måte. Produksjonen er ikke superavansert. Pianoet og trommene er det som driver låten, og når 808-bassen og brass-lydene kommer inn får låten det lille ekstra. Men som sagt, det er ikke noe veldig avanserte greier eller mye som skjer i produksjonen. Trommene og pianoet er det som driver, og innslag av brass, gitar og bass gjør det enda mer spennende. Less is more, og jeg digger det!

Kan du fortelle litt om hvordan samarbeidet med dine ungdomshelter Erik Og Kriss kom til på denne låten?

TikTok, rett og slett! Jeg hadde refrenget og ganske mye produksjon av beaten ferdig, og la det ut som en duett på TikTok. Jeg hadde sett mange andre artister som gjorde det samme og tenkte at her kunne jeg få mange kule duetter, for det er så sinnssykt mye flinke folk der ute! Plutselig hoppet Kriss fra Erik Og Kriss på og det klaffet perfekt. Han nailet det! Publikum på TikTok synes også denne duetten var helt rå, og responsen var veldig bra. Deretter gikk det ganske slag i slag og plutselig var «Ensom» en ferdig låt med Erik Og Kriss.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

«Ensom» handler om å være der for de personene som betyr mest for en. Det kan være alt fra kjæreste, søster, bror, kamerat, venninne eller personen du ser står alene på dansegulvet en lørdag kveld. Ensomhet er et ganske kjipt og mørkt tema, og derfor var det viktig for meg å lage en låt som kanskje kan snu dette, ved at den har veldig sommerlige vibes og er ganske «glad». Jeg hadde i hvert fall snudd om på humøret mitt om en person som står meg nær hadde spilt denne for meg, og bedt meg bli med og danse på en dag der ting kanskje har vært ganske kjipt. Ensomhet er også et tema jeg tror de aller fleste har kjent på en eller annen gang, i en eller annen form. Med «Ensom» ønsker jeg å snu på dette og håper folk vil komme i bedre humør av å lytte til den.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Jeg er et veldig «JA-menneske» og veldig åpen for å prøve nye ting når jeg jobber med musikk. Hvis jeg jobber med noen som kommer med en idé er jeg ikke sånn «nei, jeg har allerede bestemt meg for hvordan det skal høres ut». Jeg tar imot alt og er alltid åpen for å teste ut forskjellige ting. For min del tenker jeg det er en ganske spesiell og bra evne som musiker. Jeg tror jeg kanskje er en av de minst krevende personene å ha i et studio, haha.

Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive låter, har du hatt skrivesperre og i så fall hvordan kommer du deg ut av den?

Det er nesten overalt, egentlig! Det kan være fra noe jeg har opplevd i virkeligheten, noe jeg har sett eller hørt eller bare et tema jeg synes er fint som jeg har lyst til å skrive om. Noen ganger våkner jeg midt på natten og har teksten til en hel låt i hodet, haha. Spretter opp og recorder på taleopptak på telefonen. Jeg har hatt skrivesperre flere ganger, og pleier som regel å komme meg ut av det ved å gjøre noe helt annet en liten stund. Gå en tur ut med kjæresten, se på noe på tv, spise middag, you name it. Ofte kan også det å høre på helt annen musikk enn det du jobber, og bli inspirert av det, hjelpe med å komme ut fra skrivesperren.

Du har hatt stor suksess både i Norge og Sverige med over 40 millioner avspillinger med russelåter og svensk ragger-musikk som du har laget. Hva tenker du om det å lage russelåter og den suksessen du har oppnådd med det?

Jeg tenker at det å lage russelåter er veldig god trening og en veldig god start for å komme i gang med musikk, produksjon og låtskriving. Det blir nesten litt feil å kalle det for trening også, for topp 10 av de mest populære låtene i Norge akkurat nå er hovedsakelig russelåter og dette er russelåter av ypperste klasse, spør du meg. Jeg synes det er veldig gøy med russelåter og partymusikk, nettopp fordi det virker som folk i dag er veldig glad i musikk man kan danse og feste til. Jeg kommer ikke til å gi meg helt med det med det første!

I tillegg kan man gjøre tekstene i russelåter ganske enkle, det trenger ikke være veldig mange forskjellige deler i teksten, og jeg tror det er det lytterne vil ha. Enkle tekster det er lett å synge med til. At jeg nå har så mange avspillinger takket være russemusikk og partymusikk synes jeg er utrolig stas! Jeg hadde helt ærlig aldri sett det for meg eller tenkt tanken da jeg begynte å lage musikk. Det er veldig gøy, og det gir meg en veldig god følelse at så mange har hørt og hører på musikken min. Det betyr mye!

Du ønsker å nå bredere ut med musikken din ved at det norske folk også skal få glede seg over din musikk. Hvilke tanker har du rundt det, og musikken du nå vil «servere» til folket?

Jeg tenker at musikken jeg nå lager er mer for alle, og ikke så konsentrert om bare russ og russetiden. Mange av russelåtene jeg har laget tidligere har vært veldig konsentrert om den bestemte russebussen eller gjengen etter deres ønske. Som nevnt ser man allikevel ekstremt mye russelåter i dag som absolutt alle spiller, russ eller ei, samtidig som man ser at norsk pop også er en sentral del av topplistene. Jeg har mye kult på gang akkurat nå som jeg gleder meg veldig til å vise, og som folk bør glede seg til å høre. Hvem vet, kanskje det dukker opp en partylåt?

Tix startet også sin karriere med å lage russelåter, og nå er han allemannseie og topper hitlistene med musikken sin. Hva tenker du om det, og nettopp veien fra å lage russelåter til toppen av hitlistene?

Jeg har fulgt med på karrieren til TIX helt fra de første russelåtene hans i 2013/2014, og har alltid vært både inspirert og fascinert av det han har gjort. Han er ekstremt dyktig og et viktig forbilde for meg selv og veldig mange andre. Han kan jo nesten regnes som en pionér innen det å bringe opprørskhet og drøye tekster inn i russemusikken, noe han gjorde veldig lurt i. Som nevnt tidligere er russemusikk en utrolig fin inngang til musikkbransjen, og bransjen har virkelig åpnet øynene for denne musikken de siste årene. For min egen del har jeg opplevd å være høyt oppe på de virale-hitlistene blant annet i Sverige med russelåter, og jeg har ambisjoner om å klatre på hitlistene i Norge etter hvert. Vi får vente og se!

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg vil beskrive med selv som en veldig jordnær og sosial type, med beina godt plantet på jorda haha! Nå som våren er her, og sommeren er på vei, pleier jeg å spille en del golf med kamerater eller med kjæresten. Frisbee-golf er planen å teste ut denne sommeren! Utenom det prøver jeg å holde kroppen i gang på treningssenteret et par-tre ganger i uken. Også spiller jeg FIFA! Akkurat skaffet meg PS4 haha (jeg ligger laaangt etter..)

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg begynte å spille gitar da jeg var 8 år gammel og hadde egentlig en drøm om at den gitaren jeg spilte på da skulle henge på veggen på Hard Rock Cafe i London. Den gitaren knakk dessverre halsen på en gang, så det ble aldri noe av. På ungdomsskolen spilte jeg i band i mange år, og var egentlig ganske sjenert og flau når det gjaldt å synge (du vet, 14-15 år og stemmeskifte). Det var først i andre klasse på videregående jeg begynte med musikkproduksjon og russemusikk, og jeg var fremdeles ikke noe fan av at folk skulle høre meg synge da. Men så har det funket så utrolig bra og folk har digget det, så den frykten forsvant rett etter videregående, og siden da har jeg bare holdt det gående.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag (si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er, hvordan det har vært for deg?

Å være artist og musiker i Norge i dag krever ganske mye av deg som person, for det er så mange ytre faktorer som spiller inn i dag. Det skal trende’ på TikTok, det skal trende’ på lister, du skal holde følgerne dine og innholdet ditt engasjerende på sosiale medier osv. Det er beintøft, men herregud så moro også. Så utrolig mange fine folk jeg har fått møte og blitt kjent med, både som jobber med musikk og som lager musikk selv. Jeg har inntrykk av at musikkbransjen i Norge, bestående av både musikere og de som jobber i bransjen, er et veldig godt «community» å være i. Folkene jeg jobber med er de beste i verden.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Litt som jeg nevnte tidligere også, så tror jeg en av mine sterkeste sider som artist er at jeg er veldig for å lytte til andres idéer, og ikke bare lever inne i min egen boble. Det at jeg er imøtekommende og tilgjengelig, både for folk jeg jobber med og de som lytter til musikken min, er også en av mine sterkeste sider – være til stede rett og slett. Jeg vil ikke si jeg er helt uredd fordi det er en del ting rundt forventninger fra forskjellige kanaler som gjør at jeg kan stresse litt iblant. Utenom det vil jeg si at jeg er en relativt uredd type ja.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

I 2019 spilte jeg to konserter etter hverandre i Foynhagen i Tønsberg, begge med forskjellig publikum og begge helt utsolgt. Alle sang med på alt jeg spilte, og det var en helt utrolig følelse. Jeg husker hjertet 10-dobblet seg i slag rett for jeg skulle gå på, men fy søren så gøy. En dag jeg aldri kommer til å glemme.

Hva er det morsomste eller flaueste øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Konsert i Foynhagen er helt klart blant den morsomste konserten jeg har gjort. Jeg har spilt en del konserter for russen hvor alt ikke har gått helt som planlagt bestandig. Jeg husker en gang jeg spilte et sted hvor det var noe galt med DJ-bordet, så den samme sangen hang seg opp gang på gang og gikk i en rar loop. Det var ganske pinlig, men reddet meg ut av det ganske fort haha!

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Oufff, den er litt vanskelig. Jeg hører veldig mye på Top 50 om dagen, og der er det ganske mye bra på norsk. Alt fra Aiba til Ballinciaga til Sebastian Zalo til Rock Boyz til Ramón. Veldig mange sterke låter på topp 50 nå.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

En guilty pleasure haha… Jeg hører veldig mye på dansk musikk om dagen og en gruppe som kaller seg Citybois, og albumet deres «Bois forever». På det albumet er det en låt som heter «Det kom som et chock», og den har jeg hørt på hver dag ganske lenge nå (kanskje jeg egentlig vil lage en låt som den en gang?).

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

Favoritt-matrett er helt klart en real burger. Det overgår alt for min del. En saftig hamburger med ost, bacon, salat, sylteagurk, løk og masse dressing. Yummy!

Har du sett en bra film eller serie i det siste som du vil anbefale?

Jeg ser egentlig veldig lite på filmer og serier, faktisk. Det er ikke så altfor lenge siden jeg så den nye James Bond, og den var ganske bra. Mye action, bra story, bra skuespill.

Hvilket sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest og hvorfor?

Rockefeller eller Sentrum Scene, eget show med meg og min musikk, og selvfølgelig utsolgt. En scene som har overrasket meg er Kongescenen på Landstreff i Stavanger. For et opplegg! Jeg så flere artister som spilte der nå nylig, og det så helt vilt ut. Jeg vil også!

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Hmm… nå har jeg jo vært heldig å få jobbet med noen legender på «Ensom», men det hadde også vært ekstremt kult og få jobbet med enten Staysman eller Morgan Sulele på en låt, eller begge! Begge er dyktige låtskrivere, begge har musikalsk teft og begge har levert hits på hits, gang etter gang. Jeg krysser fingrene og håper jeg ser et stjerneskudd snart haha.

Hvordan har korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer videre for 2022?

For min del, med korona og nedstenging, var det ganske mye mindre av musikalske aktiviteter som det å spille live og lage russelåter. Ganske kjipt, men sånn er det bare dessverre.. Jeg fikk allikevel skrevet noen låter, så kanskje en av de dukker opp til høsten? Videre for 2022 er jeg klar for masse ny musikk, spille låtene mine live, møte mennesker og nyte livet.

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]

Backstreet Girls er tilbake – bedre enn noen gang
Intervju

Backstreet Girls er tilbake – bedre enn noen gang

Legendariske Backstreet Girls har holdt det gående siden 1984 og de har ingen planer om å sette ned tempoet, tvert imot spiller de flere konserter, og [...]

Mesterlig og lidenskapelig samarbeid mellom Tore Brunborg og Helge Lien Trio
Intervju

Mesterlig og lidenskapelig samarbeid mellom Tore Brunborg og Helge Lien Trio

Helge Lien Trio har etablert seg som en av Norges fremste jazzensembler og kan vise til strømmetall i millionklassen, og nylig slapp de albumet «Funeral Dance» [...]

Albumaktuelle Adam Douglas med deilig og variert godtepose
Intervju

Albumaktuelle Adam Douglas med deilig og variert godtepose

Nylig slapp Adam Douglas albumet, «Dancing For The Moon» på Grappa Musikkforlag som er en variert plate med alt fra nydelige ballader til groovy feel-good låter [...]